Güzel kokuların tarihini okumak beklentisi ile kitabı almıştım. Ancak kitap daha çok kötü kokular ve insanların bunlara Zamanla nasıl tepki verdiğini anlatıyor ve bunu dünya genelinde değil Fransa üzerinde anlatıyor.
Kitap araştırma inceleme türünde olduğu için türünde olduğu için okumakta biraz zorlandım bazı yerleri çok yüzeysel okuyarak geçtim. Kitaptan Aklımda kalanlar, kokuların Güzel ve Çirkin olarak algılanmasının da toplumsal öğretiyle alakalı olduğu ve günlük hayatta tercih edilen kokuların bu öğretinin sonucu olduğunu anladım. Avrupa'da kötü kokunun yakın döneme kadar dindarlığın bir işareti olduğunu öğrendim. Yolların taşlarla döşenmeye başlamasının ilk sebebinin de kötü kokular olduğunu öğrenmek beni şaşırttı.
Kitap incelemesini yaklaşık 100 yıl öncesinde sonlandırıyor ve hala kötü koku probleminin çözülemediğinden yakınıyor sanırım Paris sokaklarında durum günümüzde de çok farklı değil.
Sonuç olarak alana özel bir ilginiz yoksa 400 sayfa okumaya çok da değer bir kitap olduğundan emin değilim.