·208 syf.····Okunma: 16 Eylül 2025 12:09 Ankara’da başlayıp İstanbul’da bitirdiğim bir tren yolculuğunda okuduğum Doğu Notları, gerçekten de yolculuk esnasında okunmasının daha keyifli olacağı bir kitap. Sayfalar arasında ilerlerken insan kendini, sanki Haydarpaşa’dan kalkan bir trenle Halep’e, oradan da Şam üzerinden Kudüs’e aktarma yapıyormuş gibi hissediyor; tıpkı Osmanlı döneminde Hicaz Demiryolu’nun Kudüs’e açtığı hat gibi. Sanki her durak, Ortadoğu yakın tarihinden bir kesit; her istasyon, coğrafyanın derinliklerinde bir iz.
Doğu Notları, 2017–2020 yılları arasında kaleme alınmış gazete köşe yazılarının bir araya getirilmesiyle oluşuyor. Yazar, bu dönemi yalnızca olayların kronolojik sıralanışıyla değil, bölgenin kültürel ve siyasi damarlarını hissederek ele alıyor. Kitabın merkezinde, Ortadoğu’nun sancılı yakın tarihi var. İç savaşlar, diplomatik kırılmalar, bölgesel güçlerin mücadelesi ve halkların yaşadığı dram, yalın ama derinlikli bir üslupla aktarılıyor.
Dili akıcı ve üslubu özenli. Özellikle kelime tekrarına düşmeden yazısını sürdürebilmesi dikkat çekici bir özellik. Bu da hem gazete yazılarının kısa formuna sadık kalındığını, hem de bütünlük içinde ilerleyen bir düşünce çizgisinin korunduğunu gösteriyor. Yazar, okuru yormadan düşündürmeyi başarıyor.
Kitabın bugünkü değeri belki tam anlamıyla bilinmeyebilir. Ancak on yıl sonra, Doğu Notları’nın dönemin nabzını tutan, tarihi bir kaynak işlevi görecek nitelikte olduğunu şimdiden söylemek mümkün. Çünkü günlük siyasetin gürültüsü içinde yazılmış bu satırlar, zamanın tortusu çekildikçe daha berrak bir anlam kazanacaktır.