• Kitap iki kısımdan oluşuyor. İlk mitler ikincisi efsaneler.
• İlk kısımda yunan tanrıları hakkında ufak bilgiler öğreniyoruz( İkhor, adı verilen kanın yeni yaşam yaratabilmesi.)
• Daha sonra Dünya’nın başlangıcında tanrıların neler yaptığını okuyoruz.
• Zaman tanrısı olan Kronos’u da okuyoruz. Bu tanrı ile ilgili okuduklarım çok çarpıcıydı (kehanet gereği çocukların yutması) ve oğulları Zeus, Hades, Poseidon’un da hikayesini okumak ilgi çekiciydi.
• Olimpos tanrılarıyla ilgili detaylı bir bölümde bizleri bekliyor. Kitapta kainatın büyük baş tanrısı Zeus hakkında uzun bir bölüme yer verilmiş. Özellikle ölümsüz ve ölümlerle yaptığı evlilikler, Hera’nın kıskançlıkları merak uyandırıcıydı.
• Benim için kitaptaki en ilginç mitlerden biri de Apollon’du. Onun talihsiz aşk hayatı bana tanrıların da aşk ile sınandığını düşündürdü.
• Bu mitlerde ilgimi çeken bir diğer şey ise genelde tüm tanrı ve tanrıçalar tarım ile ilgilenmesiydi.
• Yeryüzünün ve denizlerin büyük tanrılarının dışında küçük tanrıların da mitlerine kitapta yer verilmişti.
• Ben bu kitapta tanrıları, Medusa’yı ve Satirleri okurken aklıma Percy Jackson filmi geldi.
• Yunan ve Roma festivalleri ile alakalı bilgiler de mevcuttu. Modern zaman karnavalları antik dönem Saturnalia festivali’ne benzetilmekteydi.
• Gelelim kitapta ilgimi çeken efsanelere;
𝐎𝐢𝐝𝐢𝐩𝐮𝐬 (𝐈̇𝐝𝐢𝐩𝐮𝐬): Kehanet gereği babasını öldürüp annesiyle evleneceği söylenir. Kaçmak isterken kehanet gerçekleşir. Trajik sonuyla ünlüdür.
𝐀𝐥𝐤𝐦𝐞𝐨𝐧 𝐯𝐞 𝐊𝐨𝐥𝐲𝐞: Lanetli Harmonia kolyesi yüzünden felaketler yaşanır. Alkmeon annesini öldürür, sonu trajik olur.
𝐓𝐫𝐨𝐲𝐚 𝐊𝐮𝐬̧𝐚𝐭𝐦𝐚𝐬ı: Yunan kahramanlarının Troya’yı 10 yıl boyunca kuşatması. Akhilleus, Hektor, Odysseus gibi figürler öne çıkar.
bu efsaneler; kader, kahramanlık, aile ve insan-tanrı ilişkileri üzerine ahlaki dersler barındırır.
@kanonkitap
#EMBerens