2025 52. kitabı
Okunma: 17 Eylül 2025 01:34
Ve sonunda çok sevilen bir kitabı daha okumuş olmanın bahtiyarlığı... Gurur ve Önyargı Tüm sosyal medya hesaplarında mütemadiyen gördüğüm o kitap ve dolayısıyla bahsedilen filmi... Filmi tabi ki kitaptan sonraya bıraktım. Kitabı okurken bu dönemin kitaplarını ve yazım dilini okumayı ne kadar özlediğimi fark ettim. Yeni yeni kitap okumaya, okumaktan zevk almaya, başladığım zaman birkaç klasik de okumuş ve bayılmıştım ki hâlâ bendeki yerleri bir başkadır. Jane Austen gerçekten harika bir kurgu oluşturmuş. Okuduğum basımdan dolayı çeviride birkaç yerde pürüze rastladım ama beklemediğim bir şey değildi. Ki zaten klasik kitapları olabildiğince uygun fiyata okurla buluşturan bir yayınevidir. Bir yerde yanlış bir yer ismi yazılmış ama aslı anlaşılmayacak gibi bir durum değil. Genel olarak çevirinin edebi dilini de beğendim. Klasik olarak herkesin bildiği bir yayının da e-kitap formunu bulup bir göz attım, arada uçurum yok. Rahatlıkla bu basım da tercih edilebilir bence. Tabi belki bu kitapla bambaşka bağ kurup defalarca okuyan gurme okurlar farklı düşünebilir. Elizabeth rahrahatlıkla bağ kurulabilen bir karakter. Darcy'ye karşı oluşan negatif tavrın da haksız olduğunu düşünmüyorum zira kitabın adıyla müsemma insanların gururları ve önyargıları buna neden oluyor. Kitaba seçilen bu isim o kadar uygun ki... Bazı yayınların aşk ve gurur olarak çevirdiğini de duydum ama Gurur ve Önyargı elbette orijinal olmakla beraber daha uygun. Kızların anneleri Bayan Bennet... Yani okurken bile insanın sinirleri bozuluyor. Ve tam da anasının kızı olan Lydia... Başlarda tıpkı Lizzy gibi Darcy'ye sinir oldum. Normalde kaba davranan erkek karakterlere karşı tavrım nettir, aşklarından ölseler de sürünün derim. Ama nasıl olduysa Darcy'nin hatasını fark edip değişmek için çabalamasını takdir ettiğimden olacak Elizabeth ve Darcy beni mutlu etti. Neyse daha fazla spoiler olabilecek şey yazmayayım. Okumaktan gerçekten zevk aldığım bir kitap oldu.
Gurur ve ÖnyargıJane Austen · Kapra Yayıncılık · 202197,7bin okunma