2025 178. kitabı
Okunma: 18 Eylül 2025 01:17
Yedi kitap ve üç bin sayfalık bir hikayenin ilk bölümü bu eser. Betimlemeler, hatıralar ve birazda aşk.. Kitapta o kadar yoğun betimlemeler varki okunmasını bayağı zorlaştırıyor. İlk anılarında annesine duyduğu sevgi yer alıyor. Komşular, davetler ve geziler. Daha sonra sıradışı swann ve odette aşkı. Nasıl bir aşksa artık! Son bölümde ilk aşkın filiz vermesini ve yoğun duygularını anlatıyor yazar.. Anılar ve betimlemeler adını da verebileceğimiz kitabı seriye başlangıç kitabı olmasa yarım bırakabilirdim. Belki bi ara diğerlerini okuyabilirim diye bitirdim. Dili ağır olmasada kültür ve tarih gibi farklılıklar nedeniyle bizde uyandırdığı haz oldukça sınırlı kalıyor.. Anı ve betimleme sevenlere keyifli gelebilir. Serinin devamını okuyacakların okuması mecburi.. Son cümle: "Hayatımızı oluşturan, birbirine bitişik izlenimlerin ince bir dilimidirler; belirli bir görüntünün hatırası belirli bir ânın özleminden ibarettir ve evler, yollar, caddeler de, heyhat, seneler gibi uçup gider.."
Swann'ların TarafıMarcel Proust · Yapı Kredi Yayınları · 20255,2bin okunma
Mehmet ER
"Çoğunlukla her mevsimde, başka bir mevsime ait, yolunu şaşırmış günler bulunur; bu günler, derhal ait oldukları mevsimleri kafamızda canlandırarak, bizi alıp o mevsime götürerek, bize o mevsime has zevklerin arzusunu aşılarlar ve kurmakta olduğumuz hayalleri bölerek, parça parça birbirine eklenen Mutluluk takviminde bir başka bölüme ait olan bu kopuk sayfayı daha öne ya da arkaya yerleştirirler.." s.367
Mehmet ER
"İnsan mutluluğunu göremiyor. Kendimizi daima olduğumuzdan bedbaht sanıyoruz.."
Mehmet ER
* "Belki gerçek olan hiçliktir ve hayatımız bir rüyadır.."