2025 1. kitabı
"AYNI ANDA HEM AŞIRI HAREKETLİ HEM DE BOŞ BİR HAYAT YAŞIYORUZ" Kitap yüz yıl öncesinde Fransız bir rektör tarafından yazılmış olmasına rağmen okurken günümüz Türkiye'sini anlatıyor gibi hissedebilirsiniz. Toplumda üst düzey olan tembellik, iradeyi kontrol edememe, kolaya kaçma, her konuda fikri olup ama aslında hiçbir şeyi bilmeyen insanları tanımlama ve bu insanlara yol gösterme amacı var. •Başarmak için üstlendiğin işi sevmen gerekir. • Önemli eserlerin birçoğu uzun sancılı bir süreç geçirmiştir. İlgilendiğin konuyu uzun yıllar boyunca gözünün önünden ayırmaman gerekir. • Düzenli ve sürekli çalışmak çok çalışmaktan daha önemlidir. • Bu "el âlem ne der?" kaygısı onları sevecen, kibar, hiçbir özgünlüğü olmayan varlıklara, ipleri başkasının elinde olan nazik mekanik oyuncaklara dönüştürür. En korkunç anlarda bile hissettikleri sadece basmakalıp şeylerdir. • Şamata yapmanın ve düşüncesizce hareket etmenin gerçekten yaşamak sayıldığı bir ortamda, yaşama yanılsamasını en azından kendine bir ihtiyaç gibi sunmasını nasıl istersiniz? • Üzerinde tekrar durulmayan her şey, bir daha akla getirilmek istenmeyen her şey nihai bir şekilde hafızadan kaybolur )elbette ki az sayıda ki istisna hariç.) • Her birimiz tehlike anında bizi denize atacak bir akıl hocasına sahip değiliz ama ıssız bir adadan korkmamanın çok basit bir yöntemi var, asla onun yanına dahi yaklaşmamak. • Sadece hastalıktan değil rahatsızlığa yol açan kavundan da nefret etmeliyiz. • En çok boş zamanı olanlarla yapmaları gereken işleri yapacak zamanı bulamayanların aynı kişiler olması ne kadar doğru bir saptamadır. • Bize en çok zaman kaybettirenler başlanmış ve bitirilmemiş şeylerdir. Aynı anda birden fazla iş yapmamak ve o gün yapılabilecek bir işi ertesi güne bırakmamak gerekir. • Az, yemek ve az uyku. • Yatağa çok geç gitmemeyi bilmek ve uyanır uyanmaz yataktan çıkmak. • İrade, görünüşte önemsiz bin tane küçük olayla güçlenir, her eylem onu büyütür. • Başkalarını yönlendirmek için insanın önce kendini yönlendirmeyi bilmesi gerekir. Kitabı okurken din ve tasavvufla birçok yerde bağlantısını kurabilirsiniz. Az yemek, az uyumak, az konuşmak, bir şeyi az da olsa devamlı şekilde yapmak, olumsuzluklara sebebiyet veren şeylere yaklaşmamak, sürekli tefekkür etmek, iradeyi terbiye etmek bir nevi nefsi terbiye etmek gibi. Siz de okurken daha birçok konuya ışık tuttuğunu göreceksiniz. Keyifli, bilinçli okumalar dilerim (:
İrade TerbiyesiJules Payot · Koridor Yayıncılık · 202038,4bin okunma