2025 88. kitabı
Okunma: 18 Eylül 2025 14:09
Motorsporları ve özellikle Formula 1 takip edenlerin aşina olduğu bir isim Adrian Newey. Bu işe yıllarını vermiş bir araba tasarımcısı/mühendisi. Nigell Mansel,David Coulthard,Sebastian Vettel,Ayrton Senna,Kimi Raikkonen,Mika Hakkinen,Alain Prost gibi ünlü Formula 1 sürücülerine yıllarca en hızlı ve dayanıklı araçları tasarladı ve bu pilotların geribildirimleri sayesinde araçları en iyi hale getirmeye çalışarak yıllarını geçirdi. Kitap bir otobiyografi yani kendi hayatını,meslek hayatını ve hatta özel hayatına bile yer verdiği çok kapsamlı bir eser. Çocukluğundan başlayarak Redbull'daki Sebastian Vettel ile birlikte birkaç yıllık dominasyon yaptığı zamanlara kadar devam ediyor. Çocukluğunda bu işe başlamaya nasıl karar verdiğini,babasının onu küçük yaşta karting yarışlarına götürmesiyle arabalara olan tutkusunu ve bu tutkuyu arabaları daha hızlı hale nasıl getirebileceğini düşünmesi çocukluk zamanlarına dayanıyor. Üniversitede uçuş aerodinamiği üzerine dersler almasını yarış arabalarını geliştirmeye olan tutkusuyla nasıl mükemmel bir şekilde harmanladığını kitapta detaylıca anlatmış. Aynı zamanda işe olan tutkusu ve isteği neden isminin Formula 1'de bu kadar iyi anılmasının bir parçası. Kitap Ayrton Senna'nın yarış sırasındaki ölümüne de ışık tutuyor ve olayları geniş bir pencereden inceleme fırsatı sunuyor. Adrian'ın,Senna'nın ölümüne ne kadar üzüldüğünü ve aylarca kendisini suçlu hissettiği anlaşılıyor çünkü Ayrton Senna'nın kaza yaptığı aracı aslında kendisi tasarlamıştı. Kaza görüntülerini defalarca izleyip kazanın neden olduğunu anlamaya çalışıyor ve hatta mahkemeye bile çıkarıldığını görüyoruz. Suçlunun o olmadığını aylar sonra anlasalar da bu olayın kariyeri üzerine etkisi uzun yıllar sürüyor. Michael Schumacher ve Benetton üzerine çok sivri dilli olmasa da üstü kapalı bir şekilde birçok eleştirisi mevcut. FIA'yı bile güvenlik protokollerinden dolayı bazı sayfalarda çokça eleştiriyor. Kendisiyle barışık mizacı ve olayları detaylandırarak anlatması bütün bir dönemi daha iyi anlamanızı sağlıyor. İş hayatındaki tutkusunun özel hayatını kötü etkilediğini ve çocukları ve eşi ile de yeterince ilgilenemediğini ve aslında bu işin ne kadar zahmetli olduğunu da çok iyi anlatmış. Yıllar içerisinde birçok takımda yer alması adım adım yükselmesi ve her takımda elinden gelenin en iyisini üzerine koyarak devam ettirmesi okuyana yol gösterici olabilir. Motorsporlarını 4/5 seneden beri takip eden biri olarak bu alanda okuduğum ilk kitaptı.
Bir Araba Nasıl Yapılır?Adrian Newey · Fihrist Yayınları · 202482 okunma