Dinin ahlakla hiçbir ilgisi yoktur.
Sayfa 125 - Yayınevi: Say Yayınları Çevirmen: Nilüfer Epçeli·Kitabı okudu
Alıntı
··4 alıntı·
28,8bin Gösterim
Bir birleri ile bağdaştırılsalar dahi, şurası net ki, ahlaklı olmak için dine, dindar olmak için ahlaka ihtyaç yoktur.
Önceki 2 yanıtı göster
Evet, Ahlâklı olmak için dine ihtiyaç yoktur ancak her din ahlâk üzerine kuruludur. Dinî yaşadığını söyleyen kişinin ahlaksız olduğu düşünülemez ama maalesef ki yaşadığımız toplumda hem inancının olduğunu söyleyen hem de bir o kadar ahlâksız olan şahsiyetler ile dolu.
2 yanıtı göster
Demek dinin ahlakla hiçbir ilgisi yokmuş! 🫢 Peki, o zaman İslam’daki güzel ahlak vurgusu, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) "ahlakı tamamlamak için gönderildim" demesi hep rüyaymış! Nietzsche bizi uyandırdı, sağ olsun! 😅
Muhammed'den bağımsız olarak şunu diycem, 1400 yıldır İslam dünyası ahlaken ilerleme kaydedemedi tersine düştükçe düştü. Bugün ateist olan Japonya dünyanın en ahlaklı ülkesi. Sanırım dinle ahlak arasında minimum bir ilişki olmadığı anlaşılmıştır.
30 yanıtı göster
Din ile oluşturulan ahlak korkuya dayalıdır. Korkuya dayanan bir ahlak geçerli olmadığı gibi kapsayıcı da değildir. Ahlak, dinden bağımsız olarak ilk topluluklarda yani çok uzun bir zaman önce şekillenmiş ve bundan yalnızca 5-10 bin sene öncesine kadar dine dayandırılmaya başlanmıştır. Çünkü: toplumlarda belirli bir kast sistemi oluşmuştur, tanrı krallar, rahipler yönetici sınıfını oluştururken parya olarak gördükleri halka “köle ahlakını” aşılamıştır. (Nietzsche güzel anlatır) bu köle ahlakı sayesinde tanrı kralların mezarlarında ganimetler ve sarayları oluşmuştur. Aksine bundan önce sömürü yoktur, insan insana kul olma durumu oluşmamış asıl ahlak dinlerden öncedir. Ahlak bir vicdan süzgecidir. Doğayı, insanı ve yaşamı sevdirmeyi öğretmeden, maddeyi ve insan tarihini tanıtmadan, cehennemle korkutmayı değil, güzellikler ile sevdirmeyi öğretmeden sağlam bir ahlak şekillenemez. Yalçın Küçük çok güzel söyler: ülkemiz islamcı değil, muhafazakardır. Bu muhafazakarlığın nedeni ise Türkiye sermayesini ve sanayisini avrupaya ve ABD’ye köle yapan yerli işbirlikçileridir. Muhafazakarlık ABD ideolojisidir
Değerli katkı için teşekkürler
Bu yorum görüntülenemiyor
Bu söz farklı dünya görüşüne sahip okuyucular tarafından farklı şekillerde değerlendirildi. Konu hakkındaki nihai düşüncemi az önce yazmış olduğum şu iletiyle noktalamak istiyorum: "Ahlak, din olmadan var olabilir ama din, ahlaksız yaşanamaz."
İnsanların kusurlu davranışlarını İslam’a mal etmek ne kadar doğrudur peki ? İslam= Güzel ahlaktır. Siz kabul etsenizde etmesenizde.
Önceki 17 yanıtı göster
@aathinker Ahlak, doğru insan olmanın gereğidir. Bunun için akıl ve vicdan yeterlidir. Dine gerek yoktur. Sizleri çocukken dinle fena kandırdıkları için her şeyde din arıyorsunuz. İslam evet cahiliye dönemindeki ahlaksızlıkları ortadan kaldırmak için ortaya çıktı ancak bunu ne kadar başardı tartışılır. Yukarıda bol miktarda Asrı Saadette yaşanmış olaylardan verdiğim örneklerden de anlaşılacağı üzere Asrı Saadet dönemi bile kabus gibiymiş. Bunu anlayabilmek için çok araştırmak lazım. Sorgulamaktan da korkmamalısınız. Şu cennet korkusu sizlere sorgulamayı bile yasaklatıyor çok iyi biliyorum.😊 Sadece namaz kılıp oruç tutarak bonus kazanarak iyi Müslüman olunmuyor. İslam güzel ahlak için geldi deyip Asrı saadette yaşanmış kötü olaylara gözümüzü kapatarak da iyi Müslüman olunmuyor. Ayrıca sizler nedense herşeyi Müslümanlığa bağlıyoruz bu bile Müslüman kelimesine kifayetsizlik kazandırıyor. Müslüman şöyle böyle olur yerine, ahlaklı insan şöyle olur denilmeli bence. Sanki 1400 yıldır Müslümanlar çok örnek davranışta bulunmuş gibi Müslüman kelimesini sürekli kullanmak çok sağlıklı değil. Neyse mevzu uzun iyi geceler. 😊
2 yanıtı göster