-Kül Tigin yok erser kop ölteçi ertigiz-*
2025 47. kitabı
Okunma: 19 Eylül 2025 14:12
Türkiye'nin önemli Türkologlarından, saygıdeğer hocam Ali AKAR'ın bu çalışmasını okumak her şeyden önce benim için çok heyecan vericiydi. Okurken üniversite yıllarımda buldum kendimi, yeniden.. Ötüken Neşriyat'ın "Akademik Çalışmalar" serisinde yer alan bu eserde yalnızca Kül Tigin Yazıtı'nın özgün metni ve dil içi çevirisi yapılmamış aynı zamanda tarihsel süreçte Köktürk Devleti'ne ait bilgiler de verilmiştir. Kül Tigin ekseninde Kutluk Kağan, Bilge Kağan ve hanedanın kültür ve yaşantısı hakkında da oldukça derli toplu, net bir anlatımla bilgiler verilmesi çalışmanın akademik ve yoğun anlatımdan sıyrılmasını sağlamıştır. Böylece özellikle bu alanda okuma yapmak isteyen öğrencilerin, alana hakimiyeti olmayan okurların daha anlamlı bir şekilde bilgiye ulaşmasını ve bir bütün hâlinde bilgiyi yapılandırılmasını kolaylaştırmıştır. Çalışma 4 bölümden oluşmaktadır: 1. Kül Tigin Yazıtı genel bilgiler, Yazıtın konusu ve üzerine yapılan çalışmalar 2. Kül Tigin Yazıtı'nın Dil ve Anlam bilgisi 3. Özgün metin - çeviri - Türkiye Türkçesine aktarımı 4. Albüm. Çalışmada Kül Tigin Yazıtı'nın konusunun bölümler hâlinde verilmesi tarihsel ilişki çerçevesinde metnin daha anlaşılabilir olmasına olanak sağlamıştır. Konularına göre yazıt: Hitap bölümü - Savaşlar ve icraatlar- Çin ilişkileri - Türk milletine dair görüşler - Kül Tigin' in Mezarı - Köktürk Devleti'ne dair bilgiler, bölümlerinden oluşmaktadır. Bu zamana kadar Köktürk Yazıtları üzerine yapılan genel çalışmalara ek olarak sadece Kül Tigin Yazıtı üzerine böyle bir çalışma yapılması metni,metnin gramer özelliklerini, metin - tarih ve yaşantı ilişkisini anlamlandırmak açısından oldukça kıymetli. Sırada Bilge Kağan Yazıtı ve Bilge Tonyukuk Yazıtı okumaları var.. Türklüğe ve Türkolojiye ömrünü adayan Ali Akar hocanın kalemine, emeğine ve Türklük için atan kıymetli yüreğine sağlık..
Kül Tigin YazıtıAli Akar · Ötüken Neşriyat · 202236 okunma