2025 22. kitabı
Okunma: 18 Eylül 2025 15:55
Matteo Pasquinelli’nin Patronun Gözü kitabı, yapay zekâyı sadece teknolojik bir ilerleme olarak görmüyor, aynı zamanda onun insan emeği, toplumsal ilişkiler ve gizli güç odaklarıyla kurduğu karmaşık bağı sorguluyor. Bugün “yapay zekâ” denince akla gelen çoğu görkemli vaatten daha fazlası var bu kitapta: Emeğin sömürüsü, bilgi üretiminin endüstrileşmesi, görünürlükler ve gölgede kalanlar... - Emeğin değeri ve görünmezliği: Pasquinelli, yapay zekâyı “bedelsiz işçi” olarak kullanılan geçmişin bir devamı gibi ele alıyor. Teknoloji bizi rahatlatacakken, gizli bir şekilde nasıl bastırılmış iş gücüne yük oluyor, bunu görüyor. - “Bilgi hafriyatçılığı” fikri: Kitapta kullanılan bu ifade, bilgi üretiminin ve bilgi dolaşımının nasıl bir kaynak sömürüsüne dönüşebileceğini gösteriyor. Bilgi, sadece çokluk değil; kim üretiyor, nasıl üretiyor soruları önemli. -Teknoloji ile toplumsal ilişkilerin zekâsının taklidi: Yapay zekâ, biyolojik zekâyı değil, daha çok insan ilişkilerinden, sosyal yapıdan, emeğin düzeninden besleniyor; ama oradaki gerçekliği değil, standartlarını, rutinini, veriyi alıp çoğaltıyor. Bana Verdiği Mesaj / Kişisel Etki Bu kitabı okurken düşündüm ki; teknoloji geliştikçe insanın değeri değil, kolayca değiştirilme ve “yerine geçilebilme” ihtimali yükseliyor. Gece gündüz çalışan makineler, algoritmalar her şeyi ölçer hale geliyor; ama insanın emeği, öğrenme arzusu, yaratıcılığı ve iradesi göz ardı edilebiliyor. Sadece makineleri ya da teknolojiyi değil; insanı, emeği ve vicdanı düşündüm. Yapay zekâ denince çoğu zaman hayranlıkla konuşuyoruz, ama Pasquinelli bize bu sistemin ardındaki asıl soruyu soruyor: “Tüm bu zekâ, kimin adına çalışıyor ve kimi görünmez kılıyor?” Yapay zekâ sadece kod değil; toplumsal ilişkilerin, ekonomik güçlerin ve emeğin izlerini taşıyor. Kitap, bizim görmediğimiz bir gözü gösteriyor: Her şeyi izleyen ama kimseye hesap vermeyen, sessiz bir “patronun gözünü”… Okurken içim ürperdi diyebilirim. Çünkü kendimize ait sandığımız pek çok şeyin düşüncelerimiz, tercihlerimiz, hatta davranışlarımızın bile görünmezce izlendiğini fark ettim. Ve daha da önemlisi, göz ardı edilen insanların, sessizce sisteme hizmet ettiğini... Benim için Patronun Gözü bir uyarı kitabı oldu: Bizim kendi “zekâ”mızla, kendi vicdanımızla hareket etmemiz gerek. Teknoloji bizi gözetleyen bir “patron” olabilir ama bu, bizden önce onun sınırlarını sorgulamayı gerektirir. Otomasyonun gölgesinde kalmamak, emekle, düşünmeyle, toplulukla direnebilmek içindir bu kitap. Eksileri / Düşündüren Yönleri - Kitabın bazı bölümleri akademik yoğunluk içeriyor; okumayı sevenler için zengin ama zihinsel olarak yorucu olabiliyor. - Bazı fikirler daha pratik önerilerle desteklenebilse, sadece eleştirmekle kalmaktan öteye geçebilirdi.
Kitap Simyacıları
Patronun GözüMatteo Pasquinelli · Metis Yayıncılık · 202519 okunma