Dedim ya bu öyle bir değişim ki, öyle hızlı bir değişim ki, el alem ne der diyerek yapacağınız her şey hatadan ibaret. Çünkü el alemin her zaman zihni istesemez geçmişte, geçmişin paradigmasında takılı kalmış durumda. Gelecek öyle olmayacak. Dolayısıyla el alem ne der yola çıkmayın. El alem doktor olmanızı istiyorsa doktor olmak zorunda hissetmeyin hocam kendinizi. İnanın bana olduğunuzda mutlu olamazsınız. Ya da el alem iyi bir yerde mühendislik okumanızı istiyor ama siz sanat istiyorsanız hocam geleceğin dünyasında istemediğiniz bir şey okuyarak başarılı olamazsınız. Çünkü dediğim gibi çok fazla şey öğrenip, çok fazla şeyi kendinize katmanız gereken bir dönemdeyiz. Bu da el alemin ne derinden korkarak seçeceğiniz bölüm ve üniversite tercihiyle geleceğinizi sadece karartmaktan ibaret olacaktır. Eskiden el alem ne der korkusuyla bir yer kazanıp iş bulurdunuz. Öyle ya da böyle belli oranda bir para da kazanırdınız, belli bir kariyeri de elde edebilirdiniz ama yeni dönemde bu mümkün değil. Çünkü el alem ne der korkusuyla sevdiğiniz bir şey yapmıyorsanız o eşek gibi çalışmanın gelecekte getireceği şeyin altından kalkamazsınız.
Dolayısıyla el alem ne der zihninden mutlaka çıkmak gerekiyor. Anne babanızın anlattıklarından bile çıkmak gerekiyor. Çünkü benim dönemimde anne babamın söyledikleri öyle ya da böyle doğru olabilirdi. Çünkü değişim daha yavaştı ama benim dönemimden sonrasındaki değişim o kadar ki muhtemelen anne veya babalarınızın varsayımlarının doğru olma ihtimali çok zor. Çünkü gelecek öyle bir gelecek ki inanılmaz hızlı değişecek.Behçet Yalın Özkara