2025 13. kitabı
imam Gazalinin Gençlere Tavsiyeler kitabi, hem düsündüren hem de kalbime dokunan bir eser oldu. Kitap aslinda Gazali nin iki ayri risalesinden olusuyor: "Ey Ogul!" ve "On Kural". Bu iki metin bir araya getirilerek, özellikle ilim yoluna girmis gengler igin çok kiymetli bir rehber olusturulmus. ilk kisim olan Ey Ogul, Gazali'nin bir talebesine yazdigi nasihat dolu bir mektup seklinde. Bu kismi okurken Gazâlî'nin her bölüme "Ey Ogul" hitabiyla baglamasi direkt benimle sohbet ediyormus gibi hissettirdi. Burada sadece bilgi sahibi olmanin yeterli olmadigini, asil olanin o bilgiyi yasamak, amel etmek ve ihlâsla Allah'a yönelmek oldugunu anlatiyor. Dünya sevgisinin ne kadar aldatici oldugunu, kalbin masivadan (Allah ile kul arasina giren her türlü mesgaleden) arindirilmasi gerektigini çok sade ama derin bir gekilde ifade ediyor. ikinci kisim On Kural ise, bir ilim talebesinin sahip olmasi gereken manevi ilkeleri anlatiyor. Tevbe, takva, sabir, sükür, ihlâs gibi kavramlari Gazâli hem açikliyor hem de bunlarin hayattaki kargiliklarini gosteriyor. Ben bu kitabr okurken sadece aklim degil, kalbim de egitiliyor gibi hissettim. Hem dünyaya bakisimi hem de Allah'a kulluk bilincimi yeniden sekillendirdi. Ozellikle genç yasta okunmasi gerektigini düsünüyorum günkü insanin ilme nasil yaklasmasi gerektigini, ne igin ögrenmesi ve yagamasi gerektigini çok etkili bir dille anlatiyor. Adeta insanin içini uyendırıyor
Gençlere Tavsiyeler Eyyühe'l Veled & Kavaidü'l Aşarİmam Gazali · Çelik yayınevi · 20226,5bin okunma