Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Huzur romanı, sadece bir aşk hikâyesi değil; aynı zamanda bireyin iç dünyasıyla toplumun geçirdiği dönüşümün iç içe geçtiği derin bir medeniyet anlatısıdır. Romanı okurken sadece Mümtaz ve Nuran’ın dünyasına değil, aynı zamanda İstanbul’un ruhuna da girdim. Sayfalar ilerledikçe adeta ben de Mümtaz ile birlikte Çengelköy sokaklarında yürüdüm, Üsküdar’da zamanın durduğu anlara tanık oldum, Süleymaniye’nin sessizliğinde içsel bir dinginlik yaşadım.
Mümtaz ve Nuran’ın arasındaki çekim öylesine zarif, öylesine ince detaylarla işlenmişti ki, bu ilişki sadece bir aşk değil; bir şehri, bir zamanı ve bir hissiyatı sahiplenmenin de adıydı. Özellikle birlikte gezdikleri yerlere kendi isimlerini vermeleri çok romantikti. O anlar, sanki İstanbul’un kendisiyle kurdukları gizli bir dil gibiydi. Zamanın o benzersiz İstanbul’unda kaybolmak, benim için neredeyse büyülü bir deneyimdi.
Sonlara doğru Mümtaz’ın zihinsel çöküşe doğru sürüklenişi, beni derinden etkiledi. Özellikle Vezneciler’de yaşadığı o sarsıcı kırılma, bireysel bir trajedinin ötesinde bir medeniyetin çöküşünü, bir kültürel dağılmayı da hissettirdi. Nuran’la ilişkisi sona ermişti, İhsan Paşa’nın ölümüyle bir kuşağın bilgeliği gözlerinin önünde yok oluyordu, İstanbul ise artık onun tanıdığı şehir değildi. Bütün bu kayıplar, Mümtaz’ın ruhunda telafisi mümkün olmayan yaralar açtı.
Romanın son bölümlerinde gerçeklik ile hayal arasındaki sınır bulanıklaşıyor; Mümtaz halüsinasyonlar görüyor, içsel monologlar dağınıklaşıyor, mekân ve zaman algısı çözülüyor.
Keşke Mümtaz ve Nuran sonunda evlenseydi, belki her şey bir nebze olsun toparlanırdı, dedim kendi kendime. Ama hayat gibi bu roman da mutlu sonları değil, hakikatin acı ve derin yönlerini anlatmayı seçmişti. Yine de ben kendi zihnimde Mümtaz ve Nuran’ı birleştirdim, çünkü bu romanla öyle duygusal bir bağ kurdum ki onları mutlu görmeye ihtiyaç duydum.
Huzur, benim için sadece bir kitap değil; başköşede duracak, zaman zaman geri dönüp sayfalarını karıştıracağım bir yolculuk oldu. İstanbul’u, aşkı, kaybı ve bireyin kırılganlığını böylesine derin anlatan çok az kitap okudum. Her cümlesiyle mest eden, düşündüren, kalbime dokunan bir eserdi.