#ÖtekiŞeylerinTarihi
Merhaba kitap severler bugün size @/semasoykan 'ın kaleminden çıkan ve sizi geçmişin birbirinden farklı olaylarına, çeşitli kelimelerin anlamlarına ve daha fazlasına götürecek olan bir eser ile geldim.
Yazar, eserini 2022 yılında yazmış ben 2025 Eylül'ün de okudum, malesef ki durumlar iç açıcı görünmüyor ama ümitsiz olmak bize yakışmaz diyerek eserin konusuna geçiyorum.
Kitabımız 6 bölümden oluşup, yer yer kahve sohbetlerini tatlılığında yer yerde acısını hissettirerek kahvenin tarihi ile başlıyor.
Duyduğunuz en garip meslek neydi? benim için Ölüm Zilci ilk sıraya geçti. 16-17. yüzyıl Ingiltere'sinde bayılan veya zehirlenen insanlar öldü sarılarak defnedilirmiş ve sonrasında mezarlarındaki izlerden gömüldükten sonra öldükleri anlaşılınca bunu takip etmek için böyle bir meslek ortaya çıkmış.
Kitapta Portakal gazı ve 731. Birimi icimi ürperten bilgiler oldu benim için. Tıp bir çok hastalık icin çare olurken bir yandan da bilimin karanlık bir yanı olabileceğinin de tarihi kanıtı. Ama sadece kötüyü görmemek gerekir, mesela Ernst Moro'lar da vardır. Moro' nun havuç kullanarak binlerce çocuğun ishalden dolayı ölmesini önlediğini biliyor muydunuz?
Malesef ki insanın insana zulmü her alanda vardı. 1800'lerden 1958'e kadar sergilenen insanat bahçeleri, koşu bandının karanlık tarihi, mankurtlaştırma ve mavi kan takıntısı insanlığın en cani yanlarının aynası olabilir..
Mavi demişken bluetooth'un ismi nereden geldi? 900'lü yıllarda yaşamış olan ve İskandivya'yı tek bir çatı altında birleştiren Kral Haralf Blatand 'ın dişindeki lekeleden dolayı sahip olduğu mavi dişli lakabından gelmektedir. Hatta Bluetooth'un sembolu de yine İskandinavya alfabesindeki H ve B harflerinin birleşiminden oluşmuştur.
Tavla, santraç, monopoly gibi çocuğumuzun oynadığı oyunların veya renklerin ortaya nasıl çıktığını merak etmiş miydiniz? Ya da kelimelerin etimolojisini, çeşitli deyimlerin nasıl kullanılmaya başlandığını? Bu tarz bilgiler ilginizi çekiyorsa eseri okumanızı tavsiye ederim.