Pişmanlıklar gerçekten pişmanlık mıdır?
2025 3. kitabı
Okunma: 24 Ağustos 2025 09:19
*SPOILER* Çok keyif aldığım bir okuma oldu. Yazarın dilinin sadeliği ve kitabın akıcılığı güzeldi. Sürekli geçmişte yaşayan bir insan olarak bu kitap bana bir uyarı niteliğindeydi. “Keşke şöyle yapsaydım” , “bu kararı vermeseydim ne olurdu” gibi sürekli kendi seçimlerini sorgulayan insanların kesinlikle okuması gereken bir kitap. Çünkü bu kitapta başrolümüz Nora’nın ‘pişman olduğu’ seçimlerine geri dönüp bu seçimlerin alternatiflerini yaşadığı evrenlere gidiyoruz. Gerçekten öyle yapsaydın ne olurdu? Nora bunu yaşayarak deneyimliyor. Neyi seçmiş olursan ol, mutlu olmayı seçmediğin sürece hiçbir alternatifte hayatından tatmin olmayacaksın. Temel olarak hayatın değil, bakış açının değişmesi en önemli nokta. Bakış açın değiştiğinde hayatının yönünü de değiştirebilirsin. En etkilendiğim kısım, alternatif hayatlarından en mutlu olduğunda bile kendini mutsuz hissetmesi olmuştu. Evli, çocuklu, mutlu bir hayatının olduğu evrende olmasına rağmen bu hayatta kendi kararlarının ve duygularının sonucunda yaşamadığı için eşine ve çocuğuna karşı suçlu hissetmekten kendini alıkoyamıyordu. Sanki başka birinin hayatını çalmış gibi hissediyordu. Çünkü ne olursa olsun o hayat onun değildi. Aslında hayatı verdiğimiz kararlar ve bu kararların sonucu hissettiğimiz duygular şekillendiriyor, bu kitap da benim için bunun en büyük örneklerinden bir tanesiydi. Belki de pişmanlıkların gerçekten pişmanlık değildir.
Gece Yarısı KütüphanesiMatt Haig · Domingo Yayınevi · 202598,4bin okunma