1965 yılında roman yazmaya başlayan Clive Cussler kendisine şöhret kazandıran Dirk Pitt'in maceralarına 1973 yılında başlamıştır. BU ve onu takip eden serilerden kitapları yüz ülkede kırk dile çevrilmiştir. Yüz yirmi milyondan fazla okuyucusu vardır. Yazar aynı zamanda batık gemileri bulup çıkarmakla ünlüdür. Özellikle oşinografik maceralarını konu alan romanlar yazarken akıcı bir dille romanı çok iyi kurgular. (Not: 24 Şubat 2020 tarihinde vefat etmiştir.)
Romanlarının en eski ve ünlü karakteri deniz mühendisi, devlet ajanı ve maceracı Dirk Pitt belirli bir noktaya kadar kendisinin bir yansımadır. Özellikle deniz üstü ve denizaltında geçen maceralarında adeta oşinografinin Indiana Jones’udur, diyebiliriz. Geçmiş ile günümüz arasında çok ilginç bağlantılar kurar, hatta bazı kitaplarında buna geleceğe yönelik planları da dâhil eder. Merak uyandıran ve okuru hep bir takım soru işaretleri ile zinde tutmayı başaran kitaplar yazar.
1973 yılında ilk Dirk Pitt kitabı olarak yazılmasına rağmen ülkemizde 2000 yılında yayınlanan kitabın tercümesini o dönemin hızlı mütercimi Mehmet Harmancı yapmış. 190 sayfalık eserin tercümesi her zamanki gibi bir Altın Kitaplar ve “Çok Satan” seviyesinde olduğundan akıcı ve duru bir Türkçe ile okunuyor.
Ege Denizi’ndeki bir Yunan adasında bulunan bir ABD Hava Kuvvetleri üssü saldırıya uğrar. İşin ilginç tarafı I. Dünya Savaşı'ndan kalma bir savaş uçağı üstüne üstlük 1918 yılında denizde kaybolduğu iddia edilen ünlü sarı bir Albatros tarafından...
Görevli oldukları bilimsel bir keşif gezisi nedeniyle olaya müdahale eden Dirk Pitt ve ekibi, bu gizemli olayı çözmeye çalışırken, mürettebatının terk ettiği bomboş bir yük gemisine, bir kaçakçılık operasyonunun merkezi olan devasa bir su altı mağarasına, tüm bunların başında olan çok zengin bir adama ve esmer bir güzele denk gelecektir. Bu kısa özet bile, James Bond filmlerini çağrıştırdı ise, kitabı beğeneceksiniz.
Tarihsel içerik, özellikle denizcilik ve havacılık unsurları açısından gerçeğe uymaya özen gösterilen eser hakkında daha fazla ipucu vermeden macera romanları üstadının bu kitabını da elinizden bırakamayacağınızı söylemekle yetiniyorum. Doğal olarak, bir “Çok Satan” kitabının olmazsa olmazı silik karakterler, James Bond/İndiana Jones karışımı mucizeler, beceriksiz kötü adamlar, aşk ve seks sosu eksik kalmaz. Ama zaten bu kitapları satın alan okuyucu tüm bunlara önceden hazırlıklıdır; hatta ister.
Kitabı sahaflarda orta kondisyonda, günümüz için uygun fiyat kategorisinde bulabilirsiniz.