Doğu'dan Uzakta
2025 24. kitabı
Okunma: 04 Ağustos 2025 09:17
Amin Maalouf’la ilk tanışmam Semerkand ile oldu. Ömer Hayyam’ın şiirleri ve İran’ın kadim kültürü beni çok etkilemişti. Ardından Afrikalı Leo ile bir yolculuğa çıktım ve tarihin içinde kaybolmanın keyfini yaşadım. Doğu’dan Uzakta ise bambaşka bir Maalouf romanı... Burada tarihî figürler ya da kadim medeniyetler değil, modern dünyanın içinden seçilmiş karakterler var. Lübnan iç savaşının ardından ülkelerini terk etmiş, farklı din ve kökenden gelen bir grup arkadaşın yıllar sonra bir dostlarının ölümü üzerine yeniden bir araya gelişini anlatıyor. Her biri Doğu’dan uzaklaşmış, Batı’da farklı hayatlar kurmuş. Fakat hepsi içlerinde geçmişten ve köklerinden gelen derin bir özlem taşıyor. Maalouf’un dili bu romanda daha derin bir tınıya sahip. Görkemli tarih sahnelerinden ziyade bireylerin incinmiş yanlarına ve kırılganlıklarına eğiliyor. Bir dost grubunun hikâyesi, zamanla parçalanmış bir ülkenin ve yitirilmiş bir kuşağın hikayesine dönüşüyor. Her karakter, farklı yönlere savrulmuş olsa da hepsini görünmez bir bağla birleştiren şey, içlerinde taşıdıkları bitmeyen eksiklik duygusu. Roman, okura hem köklerinden kopmanın sızısını hem de dostlukların zamanın yüküyle nasıl sınandığını duyumsatıyor. Bana göre kitabın en çarpıcı yanı ise geçmişten bütünüyle kopmanın imkânsızlığı, insan nereye giderse gitsin içinde taşıdığı coğrafyanın gölgesinden kaçamayacağını hatırlatması. Doğudan Uzakta hem bir kayboluşun hem de kendini arayışın romanı, köklerine dönüp bakma cesareti olan herkes için derin bir yolculuk. "Bir dinleri olduğu için ahlâka ihtiyaçları kalmamış gibi davranıyorlar." "Komünizm insanları eşitlik adına köleleştirmişti, kapitalizm de ekonomik özgürlük adına köleleştiriyor." "Kitapların büyüsünden sık sık söz edilir. Ama bu büyünün çift yönlü olduğu pek söylenmez. Bir okumanın büyüsü, bir de kitaplardan söz etmenin büyüsü vardır." "Kaba kuvvetle ilişkiye maruz bırakılan her şey alçalır. Darbeyi indiren de darbeyi yiyen de aynı kirlenmeyi yaşar." "İnsan Tanrı'ya inanıyorsa, onun her yerde olduğuna iman etmek zorundadır." "Mutlu halkların tarihi, mutlu çiftlerin de edebiyatı olmazmış." Kitapla Kalın!
Doğu'dan UzaktaAmin Maalouf · Yapı Kredi Yayınları · 20246,3bin okunma