Aslında kendimle yüzleşmeye hazırlanıyordum. Çünkü uzun zamandır fark ediyordum, elimden telefonum düşmüyordu. Bazen sosyal medyada bir dakikalığına bakayım dediğimde, saatlerce ekranın içine gömüldüğümü fark ediyordum. Kendime sözler veriyor, sonra aynı döngüye yeniden yakalanıyordum. Kitabı okumaya başladığımda Newport’un cümleleri, içimde sakladığım bütün bahaneleri bir bir çürüttü. Anladım ki mesele sadece zaman kaybı değildi; mesele, hayatı gerçekten yaşamaktan uzaklaşmamdı.
Bir gün hatırlıyorum, dışarıda yağmur yağıyordu. Pencerenin önüne geçtim ama elimde telefon, yağmurun sesini dinleyeceğime ekran kaydırıyordum. O an hissettiğim boşluğu tarif etmek zor. Çünkü dışarıda hayat tüm canlılığıyla akıyordu ama ben, parmaklarımın ucunda duran sahte bir akışa teslim olmuştum. Newport’un dediği gibi, dijital araçlar bizi özgürleştirmesi gerekirken görünmez zincirlere dönüştü. Ve ben de bu zincirlerin farkına varmadan ağına düşmüştüm.
Kitap bana şunu öğretti Gerçek minimalizm, bir şeylerden vazgeçmek değil, gerçekten değerli olana yer açmaktır. Hatırladım; çocukken en büyük mutluluğum boş bir defteri açıp saatlerce hayal kurarak yazmaktı. O anların içinde kaybolur, zamanın nasıl geçtiğini anlamazdım. Şimdi ise ekranlar arasında savrulurken, o saf odaklanma hâlini yitirmiş olduğumu fark ettim. Newport’un önerdiği gibi dijital detoks yapmayı denedim. Birkaç gün boyunca telefonumu minimuma indirdim. Başta inanılmaz bir huzursuzluk oldu; sanki bir şeyleri kaçırıyormuşum gibi. Ama sonra fark ettim ki aslında kaçırdığım şey dışarıdaki hayat değil, içimdeki sessizlikti. Ve o sessizlikle buluşmak, yıllardır özlediğim bir dostu yeniden görmek gibiydi.
Kitabı okurken geçmişte kaybettiğim anlar gözümün önünden geçti. Yanımda sevdiklerim varken ekranla meşgul olduğum zamanlar, bir yürüyüşün güzelliğini fark etmediğim dakikalar, düşüncelerimin derinliğini bastıran bildirim sesleri… Bunların hepsi, küçük ama derin kayıplarmış. Newport bana bu kayıpları fark ettirdi ve aynı zamanda dönüşüm için umut verdi. Çünkü mesele teknolojiyi terk etmek değil, onunla dengeli bir ilişki kurmaktı.
Sayfalar ilerledikçe kendime şunu sordum: Gerçekten neye değer veriyorum? Sessiz bir akşamda kitabın içine gömülmeye mi, yoksa sonsuz kaydırmalar arasında kaybolmaya mı? Bir dostla yüz yüze bakarak konuşmaya mı, yoksa hızlıca gönderilen bir emojinin sahte sıcaklığına mı? Bu sorular, hayatımda keskin bir aynaya dönüştü. Ve aynaya bakarken gördüm ki hayat, ekranın ışığında değil, kalbin attığı yerde anlam buluyor.
zihnimde ağır bir huzur vardı. Sanki gürültünün içinden sıyrılıp kendi sesime geri dönmüştüm. Anladım ki dijital minimalizm, sadece teknolojiyle ilgili bir seçim değil; aslında ruhun neye değer verdiğini yeniden hatırlamasıdır. Ve bu farkındalık, bana yıllardır unuttuğum bir şeyi fısıldadı: Yaşamın özü, basitlikte gizli.