Puan vermedi·234 syf.····Okunma: 25 Eylül 2025 09:17 Merhaba Sevgili Okur
Yazar her ne kadar ‘ben bir yazar değilim’ dese de, yılların hâkimlik tecrübesiyle kaleme aldığı bu eser oldukça akıcı. Mesleğinin getirdiği gözlem gücü ve vicdani bakışı, romanın her sayfasında hissediliyor.
Kitaba geçecek olursak;
Hakim Cihat, 20 yıllık meslek hayatında yalnızca bir hâkim değil; aynı zamanda kul hakkına riayet eden, vicdanıyla karar vermeye çalışan bir insandır. Doğudaki görevinde tanıştığı hemşire eşi Özlem ile birlikte hayat mücadelesini sürdürürken, adalet terazisini dengelemek için işini titizlikle yürütür.
Teknolojinin sunduğu kolaylıklar — bir tıkla dava dosyalarına erişmek, Yargıtay kararlarını görmek — cezbedici olsa da onun için adaletin merkezinde hâlâ vicdan vardır.
Karşısına çıkan gençlerin suça bulaşmasını “manevi eksiklik” olarak görür. Babasının ölümünden sonra aklını kurcalayan transhümanizm fikri ise kafasında yeni sorular açar:
İnsanın kullanılmayan organları bir gün teknolojiyle yeniden hayata dönebilir mi?
Karar verirken sadece emsal kararlar ve yapay zekâ yeterli mi, yoksa vicdan mı gerekli?
Görev yaptığı şehirde tanıştığı iş insanı Sedat’ın teknoloji şirketi ve “sanal ikiz” deneyimleri ise bu sorgulamayı bambaşka bir boyuta taşır.
“Sanal Vicdan” sadece bir hukuk romanı değil; aynı zamanda vicdan, inanç, teknoloji ve insanlık üzerine düşündüren derin bir yolculuk…
Yapay zekâ ve teknoloji ile insanlık arasındaki dengeyi merak edenler, hem roman tadında akıcı bir hikâye hem de düşündürücü bir yolculuk arayanlara tavsiyemdir.
✿ Hep kitapla kalın