···Okunma: 30 Temmuz 2025 18:50 Damızlık Kızın Öyküsü kitabının devamı olan ve Glead Cumhuriyetinin 15 yıl sonrası anlatan Ahitler kitabı 2019 yılı Booker Ödülü’nün sahibi. Margaret Atwood 35 yıl aradan sonra yazdığı feminist distopya devam romanında hem bir kuruluş hem bir yıkılış öyküsünü konu ediniyor. Ardua Elyazmaları ve Şahit İfadesi Belgeleri başlıklarıyla bölümlendirilen kitapta, olaylar üç ana karakter odağında kurgulanıyor.
Kronolojik bir sıralama değil anılar üzerinden Glead Cumhuriyetinin kuruluş aşamasından son anına kadar yaşanan olayları öğrenme fırsatı sunan kitapta ilk kitaba göre olay sayısının daha fazla olduğunu söyleyebilirim. Olay ve anılar daha fazla olduğu için Glead Cumhuriyetinin işleyişine ve kuruluşuna dair aklımda bulunan sorulara cevap bulabiliyoruz. Ek olarak ilk kitabın monologları ile oluşturduğu psikolojik gerilim yerini olaylar üzerinden okuyucuda heyecan oluşturmaya bıraktığı söylenebilir. Yine ilk kitaba benzer şekilde olaylar ile birlikte toplumsal çürümeyi, başkaldırıyı, kadının toplumda yer edinme çabasını insanın bakış açısının değişimini ve hayatta kalma mücadelesine tanık olmaktayız. Dili ve kurgusuyla okunmasını tavsiye edeceğim bir kitap.
Önümüzdeki yıllarda ilk kitap gibi diziye uyarlanacak olan bu roman umarım aynı başarıyı elde edebilir. Çünkü dizi uzun bir süre izlediğim en iyi diziler arasında kalacak.
Keyifli okumalar ve umarım en kısa zamanda keyifli seyirler dilerim.