2025 17. kitabı
İbrahim Kalın'ın videolarını tekrar tekrar dinlerim ama okuduğum ilk kitabı, İslâm Aydınlanma ve Gelecek kitabı oldu.Dilinin ağır olduğundan yakınanların aksine zorlanmadım.Birçok kelimeye Eğitim Bilimleri derslerinden ve Tde bölümünden,ayrıca felsefeye olan ilgimden hâkim olmamın katkısı çok oldu.Anlamını bilmediğim kelimeleri araştırdım ki düşünce ufkumda farklı bir pencere açarak destekledi beni. Kitapta daha önce okuduğum ve bölümümden hakim olduğum birçok kitap(Renan Müdafaanamesi/Namık Kemal, Cemalettin Afgai, Oğuz Atay Tutunamayanlar,Kafka'nın Dava'sı/Dönüşümü vs)ve yazar ismine denk gelmek ayrıca mutlu etti beni.Belli bir birikimle okununca herbir sayfa ayrı bir beyinsel lezzet veriyor insana. Müzikten, edebiyata,sanata,felsefeye,bilime ve siyasete dair dolu olup, Kur'an'ın rehberliğinde insanda farklı düşünme ufukları açan yazarın,İslam ve İslâm dünyası üzerine yorumları çok kıymetli.Bosna'dan Filistin'e birçok soruna değinmesi yılllardır 'Batılılaşma'adı altında kendi kimliğinden uzaklaşıp kendi geleneklerine (gelene'ek) yabancılaşmış ya da yabancılaşmak zorunda bırakılmış,hatta geçmişini küçümsemek zorunda bırakılmış nesillerin okuması ve yeniden uyanmasını sağlayacak makalelerden oluşan bir kitap, alâkadar olduğum bir çok meseleyi tekrardan farklı bir bakış açısıyla gözden geçirmeme vesile oldu.Makalelerin herbiri çok değerli, üzerine saatlerce kafa yorup kendinizi sorgulayacağınız, dünyaya geliş amacınız ve şuan içinde bulunduğunuz toplumda 'insanlık'adına ne yaptığınızı düşündükten sonra belki de kurtuluşun ilk adımını atacak olan o nüve sizde tecelli bulacak.Kendi adıma aldığım ders 'Geçmişini bilmeyen geleceğini şekillendiremez.'oldu ve etrafında dinlemeye, okumay, dünyayı anlamaya istekli olan herkese bıkmadan usanmadan anlatmanın gerektiği hatırlattı. Geçmişten beri sürekli sömüren ve asimile politikasına günümüzde kapitalist sistemle gençliği boyunduruğu altına aldıktan sonra 'üretmeden tüketen','tükettiğinin yerine yenisi koymadan hazla yaşayan'insan kitlelerinin yanında sürekli sorgulayan ve geri dönüşüm için çaba harcayan kitlenin varlığı Umut verici. Güncel sorun olarak her müslümanın,her insanın kendine dert edinemsi gereken Filistin Sorunu başlı başına insanın aklını ve kalbini yoklatan bir sorun. 'Bizden bir şey olmaz.' ve 'Batı'yı medeni'olmakla sürekli karşımıza getirenlere geçmişimizdeki parlak günleri ve kişileri hatırlatarak geleceğe yön vermenin mümkün olduğunu/olabileceğini hatırlatarak önerebilceğimiz bir yazı dizi.Kalemine sağlık İbrahim Kalın'ın.
İslam, Aydınlanma ve Gelecekİbrahim Kalın · İnsan Yayınları · 2024142 okunma