2025 39. kitabı
Okunma: 28 Eylül 2025 20:01
Çok uzun zaman önce okumak istediğim ve okumak için de aramadığım ama üç yılın sonunda tesadüfen beni arayıp bulan bir kitap kendisi. Bu kitaptan ilginç bir doğa olayını görmek üzere yola çıkan bir grup meraklının İskoçya'daki macerası anlatılıyor. Efsaneye göre yeşil ışını görebilenler artık hem kendi yüreğini, hem başkalarınınkini açıkça okuyabilecek ve böylelikle mutluluğa erecek. Kitapta adı geçen yerleri harita üzerinde işaretlerken olayın yaşandığı mağaranın jeolojik görünümünden dolayı hâlâ ziyaret edildiğini gördüm. Hatta buraya seyahat eden Alman besteci Felix Mendelssohn bu doğa harikasından öyle etkilenmiş ki Hebride’s Overture isimli eserini bestelemiştir. Deniz'in dalgalarının mağarada yarattığı etkiyi ve sahneyi müziği ile hissettirmeye çalışmış. (Kitapta dalgaların mağarada yarattığı etki sözcüklerle uzun uzun betimlenmiş.) Kitabın sonlarına doğru bir şairden alıntı var. Bu şair İskoçya'lı James Macpherson. Şiir, şairin Gallerce yazdığı Ossian isimli eserinden. Eser yayınladığı günden bu yana büyük bir tartışma konusu olmuş. Tartışmayı İngilizler kendi lehlerine sonlandırmışlar. Ossian'ın bugünkü ulusalcı devletlerin temelinin oluşmasında büyük etkisi olduğu ve bundan etkilenen birçok şair,yazar ve devlet adamının bulunduğu söylenmektedir. Kısacası Jules Verne bu kitabıyla kendinden öncekileri de yanına alarak kendisinden sonrakilerle birlikte hâlâ yeryüzünde yolculuğuna devam ediyor.
Yeşil IşınJules Verne · İş Bankası Kültür Yayınları · 2009580 okunma