2025 70. kitabı
"Tüm yaşamlarını sanata adayanların bir eser yaratabilmek için nelerini feda ettiklerini acaba kaç kişi biliyordu.” Akıcı bir üslup ve kurgu açısından ise merak uyandırıcı. Ama kitabı sevdiğimi söyleyebilir miyim? Bilmiyorum… Karakterlere ısınamayınca ya da bu karakterlerin anlamlandıramadığım, kafamdaki soru işaretlerini cevaplayamadığımda sanırım kitaptan soğuyorum biraz. Sosyalist ve emekçi bir siyasi görüşe sahip olan Alman yazar 1892 yazmış olduğu Dokumacılar ile Avrupa edebiyatında çığır açmış ama Hitler in 1933’te başa gelmesiyle Nazi rejiminin sadık bir üyesi olmuş. Kitaba gelecek olursak; Yazar #gertharthauptmann ın 1926 yılında kaleme aldığı #sevgiliwanda, yetenekli bir heykeltıraş olan Haake nin, sirk kızı Wanda ya olan takıntılı aşkını anlatır. Baş karakterimiz Haake, Wanda’ya obsesif-kompulsif derecesinde takıntılı bir aşık ki bu aşk onun parlak geleceğini, maddi, manevi, fiziksel olarak adım adım çöküşe götürür. Uzun süredir okunmayı beklerken canım @gulsahtshn ın okuduğunu görünce brn de okumaya karar verdim. Gülşahımın söylediğine göre biraz psikolojik rahatsızlığı olan bir yazarmış. Kitabımızda pek normal karakter yoktur, hepsi de arazlı karakterler. Nadir birkaç aklı başında karakter var ama onlar da bunların elinde heder olurlar. Bu kez okuduğum kitap için güzel şeyler yazamıyorum, Haake’ye çok sinirlendim, Wanda’dan nefret ettim, en kötüsü de tüm olanların sebebinin kurguda altının boş kalmasıydı. Hızla okunan akıcı ama derinliği olmayan tekrarlayan kurgusuyla, bu kitabı elinizde varsa, akıcı bir şeyler okumak isteyenlere tavsiye ederim.
Sevgili WandaGerhart Hauptmann · Everest Yayınları · 2020141 okunma