Kısa Bir Roman, Uzun Bir Düşünce
2025 11. kitabı
Kitabı bitirir bitirmez, hakkında bir şeyler yazma isteğiyle geri döndüm satırların arasına. Bir balıkçı ve bir balık bize ne anlatabilir ki? Aslında çok şey... Hayatta herkesin bir sınırı, bir durup düşündüğü bir eşik vardır. O noktadan sonrası cesaret ister. Tıpkı yaşlı balıkçının yaptığı gibi. Bazen bir adım atarsın, sonra devamı gelir. Devam ettikçe içten içe düşünürsün: “Acaba fazla mı açıldım?” Ama o açılma bazen sana büyük bir kazanç getirir. Ve sen, “Artık her şey düzelecek” dersin. Ne kadar sabırlı, ne kadar kararlı olursan ol, etrafında hep bir şeyler olacaktır seni zorlayan. Tıpkı köpekbalıkları gibi… Gelirler, saldırırlar, seni yıpratırlar. Farklı farklı görünseler de hepsi aynı şeyi yapar: kazandığın şeylerden parça koparmak. İşte burada anlıyoruz ki: Bir şeye ulaşmak yetmez; onu korumak da en az onun kadar zor bir mücadeledir. Ve bazen, tıpkı yaşlı balıkçı gibi, geri çekilip dinlenmek gerekir. Yorulmuş, yıpranmış ama hâlâ kararlı bir şekilde. Çünkü bilirsin ki bir sonraki sefer daha hazırlıklı olacaksın. Eve dönüp dinlenmek gerekir; hayata daha güçlü ve donanımlı bir şekilde yeniden yelken açabilmek için.
Yaşlı Adam ve DenizErnest Hemingway · Bilgi Yayınevi · 201741bin okunma