Ortadoğuyu Anlamak ve Çöl Sessizliği
2025 10. kitabı
Okunma: 29 Eylül 2025 16:24
İngiliz Gertrude Bell'in biyografisini içeren kitapla ilgili değerlendirmem olumlu. Aşağıdaki paylaşımlarım doğrultusunda merak eden herkesin okumasını tavsiye ederim. Kitap, Gertrude Bell'in doğumundan önce 1820 lerin İngilteresini tarifleyerek başlıyor. Gertrude'un ailesi ve aile yaşamıyla ilerliyor. kitabı üç bölümde tariflemek isterim. 1. bölüm Gertrude'un ailesi, çocukluk ve üniversite yılları ve en önemlisi babasıyla olan bağının gücü. 2. bölüm Gertrude'un özgürlük arayışı içinde üniversite sonrasında tarih ve arkeoloji araştırmaları için ingiltereden Ortadoğuya yaptığı seyahatler. 3. bölüm ortadoğudaki tespitleri dünya savaşı öncesi ve sonrası ortadoğudaki aşiretlerle kurduğu bağ ve kuvvetli iletişimi ve bu coğrafyanın şekillenmesindeki aktif etkisi. Kitaptaki ilerleyiş Gertrude'un detaylı tuttuğu günlükleri ve babası, ailesiyle yaptığı mektuplaşmaları ile aktarılıyor. Kitap akıcı bir yazımla ilerliyor. Özellikle günümüzde de devam eden ortadoğu sorunlarının nedenini ve ortadoğuyu bir ölçüde anlamak için merak edenlerin mutlaka okumasını tavsiye ederim. Mesela günümüzde sınır komşumuz olan Suriye, Irak, İran'a hükmeden Osmanlı'nın neden bu toprakları elinde tutamadığının yanıtını bu kitapta bulabiliyoruz. bu ülkelerin ülke olarak şekillenmesinin ilk zamanlarına ait bilgilere ulaşabiliyoruz. islam coğrafyasındaki yaşam ve değerler gibi kültürel yapıyı bir ingilizin gözlemiyle anlamlandırabiliyoruz. Bu kitabla günümüzde devam eden ortadoğu meselesinin başlangıç ateşinin ne olduğunu bilerek bugüne biraz daha objektif yaklaşıp değerlendirme imkanı bulabiliyoruz. ben bol not alarak okudum. okuyan herkesin de kendince birçok not çıkaracağına eminim. Bir de "çöl sessizliği" kavramını deneyimlemek için inanılmaz bir çöle gitme isteği var içimde. kitabı okuyanlar bunu
Çöl KraliçesiJanet Wallach · Can Yayınları · 2019201 okunma