·400 syf.····Okunma: 24 Ekim 2022 00:00 Marcel Proust yaşam üzerine yoğun anlatımı olan bir yazardır. Kayıp Zamanın İzinde serisinin ilk kitabı olan Swann’ların Tarafı’nda da çocukluğunu geçirdiği Combray, Swann’ın Odette’e olan aşkı ve aristokrasi üzerine yoğun bir anlatım yapmış.
Okurken olaydan çok kavramlara odaklanılması gereken bir kitap. Kitap yalın ama derin bir anlatımda yazılmış. Dünyada en zor kitaplardan biri olarak bilinir aynı zamanda. Proust öyle derin bir anlatım yapmış ki okurken bizi de kendi yaşamımıza götürüyor. Madlen kurabiyesini yediği sahneyi okurken örneğin ben de kendi geçmişimde düşüncelere daldım. Bu sahne aynı zamanda basit şeylerin büyük şeylere kapı açtığını da fark etmemizi sağlıyor. O yüzden kitabı dikkatli ve yavaş okuyup anlamaya çalışmak gerekiyor. Dünyadaki en iyi romanlardan biri olmasının da birden çok sebebi var tabii. Sanat, siyaset, felsefe, toplum gibi kavramlar üzerine yoğun bir anlatımı var. Cümlelerinin uzun ve karmaşık olmasının da çoğu yazardan farklı biri olmasının sebepleri arasında olduğunu düşünüyorum.