2025 59. kitabı
Hakiki Mutluluğun Sırrı~ İmam-ı Gazzali Bazı kitaplar vardır, kapağını açtığınız anda yalnızca kelimelerle değil, kalbinizle de okumaya başlarsınız. İmam Gazzâlî’nin Hakiki Mutluluğun Sırrı tam da böyle bir eser. Sanki yüzyıllar öncesinden uzatılmış bir el gibi; insanın iç dünyasına dokunan, kalbini dürtükleyen bir nasihat… Ve belki de, gerçek huzurun peşinden giden yorgun ruhlara bir sığınak. Gazzâlî, bu kitapta bize dönüp diyor ki: Ey gönül! Gerçek saadet ne maldadır, ne mevkide. O, senin özünde saklı; sen yeter ki onu toprak altındaki bir cevher gibi aramayı bil… Kitap boyunca insanın nefsini tanıması, kalbini temizlemesi ve dünyaya aldanmadan ahireti merkeze alarak yaşaması gerektiği anlatılıyor. Ama kuru öğütlerle değil; derin bir içgörüyle, samimi bir seslenişle… Bir anne şefkatiyle ya da bir dostun dertleşmesi gibi. Her sayfası bir ayna adeta. Okudukça, “Ben gerçekten neyin peşindeyim?” diye soruyorsun kendine. Kalbini yokluyorsun, neyle dolu olduğunu fark etmeye çalışıyorsun. Ve bu fark ediş bile bir dönüşüm başlatıyor insanda. Gazzâlî'nin dili ağır değil, aksine huzur taşıyor. Sanki oturmuş da yanı başına, usulca anlatıyor: İlim, amelsiz olmaz. Amel, ihlâs olmadan yürümez. Kalp, Allah’tan uzaksa; bütün zahiri güzellikler neye yarar? Bu kitap bir başucu rehberi. Her dönüp okuduğunda başka bir yerini açıyor sana. Çünkü her seferinde biraz daha “hazırsın” anlamaya. Bu kitap kimler için? Kalbiyle yol almak isteyenler için. Nefsiyle barış değil, mücadele etmek isteyenler için. Gerçek mutluluğu dünya vitrinlerinde değil, iç dünyasında arayanlar için... Belki de senin sormaya cesaret edemediğin soruların cevabı bu satırlarda saklıdır. Kim bilir, belki de Gazzâlî’nin dediği gibi: “Hakiki saadet, kendini unuttuğun yerde başlar.”
Hakiki Mutluluğun Sırrıİmam Gazali · Sufi Kitap · 2025183 okunma