2025 79. kitabı
Hikayeler anlatılmalı, yoksa ölürler.'' Herkese merhaba Bugün size kitaplarını severek okuduğum yayınevim The Kitap Yayınları 'ndan çıkan Hikaye Koleksiyoncusu kitabının incelemesi ile geldim. Janice, geçimini temizliklere giderek karşılayan bir kadındır. Ama süpürgeyle toz silerken yalnızca evleri değil, insanların saklı kalmış anılarını, sırlarını ve içten içe büyüyen duygularını da gün yüzüne çıkarır. Janice, her evden sadece bir hikâye alıyor, tek bir yaşam, tek bir anı. Kendi kurduğu bu kural, onun için bir tür sessiz anlaşma.. Ancak bu sessizlik, evdeki geçimsizlikle birlikte daha da ağırlaşır çünkü eşi Mike ile aralarındaki bağ çözülmeye ve geçimsizlik yaşamaya başlarlar. Temizlik yaptığı evlerden birinde ismini Bayan Aynen koyduğu kadın, yaşlı kayınvalidesine bakması için Janice’e bir teklifte bulununca işler değişir. Önce “zamanım yok” dese de sonra merakı ve vicdanı galip gelir.. Bayan B, tuhaf, huysuz ve kesinlikle sınırları olan biridir. Janice'i ilk başta evden kovmak için türlü oyunlara başvursa da zamanla onunla bağ kurar çünkü onun tarafından sevildiğini anlar. Ama bu bağın bedeli var: Bir hikâye karşılığında bir hikâye.. Peki Janice anlatabilecek mi? Anlatmak isteyecek mi? Bayan B’nin hayatına dair paylaştıkları, Janice’i kendi geçmişine doğru bir yolculuğa çıkarır. Bastırdığı acılar, unutmaya çalıştığı kayıplar, sessizce sakladığı anılar bir bir kapısını çalar. Bu yüzleşme, sadece temizlik değil, bir arınma süreci. Ve belki de yeniden başlamak için bir umut... Bu kitap; yalnızlıkla başa çıkmanın, iyileşmenin, sevmenin ve yeniden yaşamanın mümkün olduğunu fısıldıyor okura. Karakterler öyle gerçek, öyle tanıdık ki her biri bir şekilde bizden bir parça taşıyor. Sizce her insanın içinde sakladığı bir hikâye var mıdır? Ve biri gelip o hikâyeyi dinlerse, hayat değişebilir mi? Yazarın dokunaklı diliyle işlediği bu roman; dram, gizem ve umut dolu temalarıyla etkileyici bir okuma deneyimi sunuyor bize..
Hikaye KoleksiyoncusuSally Page · The Kitap Yayınevi · 2023123 okunma