Sen Heykel De Olsan Erkek Her Zaman Erkektir
2025 140. kitabı
Okunma: 30 Eylül 2025 23:55
Evvet yine sayfa sayısı az olmasına karşın derin anlamlar içeren ve bizlere nice mesajlar veren güzel bir kitapla karşınızdayım. Galateia 'da erkeğin kadın üzerinde kurduğu hüküm, kadının nesneleştirilmesi, keyfi şiddet ve erkeğin sapkın arzularının karşı tarafa rıza sorulmaksızın dayatılması gibi acı verici ama artık günümüzün gerçekleri haline gelen ağır konular işleniyor. Ayrıca bir kadının kocasının elinden kurtulmak için verdiği mücadele, gördüğü muameleye sessizce tahammül etmek zorunda bırakılışı ve özgür olma arzusunun imkansızlığının acı manzarası da gözler önüne seriliyor. Yine de tüm bu olumsuzluklara karşın anneliğin her türlü zorlu koşula rağmen devam edebilmesi ve evladı uğruna bir annenin yapabileceklerinin hiçbir sınırının olmayışı gibi kalbimizi ısıtan bir yönü de vardı. Masalsı anlatımı ve konuyla alakalı illüstrasyonlarıyla birlikte de ortaya hem etkileyici, hem düşündürücü hem de sürükleyici bir kısa hikaye çıkmış. Şahsen sevdiğim ve tek oturuşta soluksuz okuduğum bir kitaptı Galateia benim için, sadece keşke daha uzun olsaydı diyorum. Bu arada Galateia Yunan mitolojisindeki bir efsanenin yeniden uyarlaması yani aslında kitapta anlatılan şeyleri anlamlandırabilmeniz için öncelikle aslını yani Pygmalion'u okumanız gerekiyor ya da en azından öncesinde kısa bir araştırma yapmalısınız. Aksi halde her şey biraz saçma ya da anlaşılmaz gelebilir... Böyle söyledim çünkü itiraf etmem gerekirse tüm bu eski Yunan efsaneleri ve mitlerine oldukça yabancıyım, Yunan mitolojisine dair tek bilgim ise sadece belli başlı bazı tanrıları ile sınırlı, onlar da sadece ismen tabii. (Percy Jackson sağolsun ne diyeyim) Mesela kadın sürekli ben taştanım, ben heykelim falan diyordu ya hani ben şey zannettim orada ya kadın deli tamam mı ya da kocası olacak adam bu kadının beynini öyle bir yıkamış ki kendini heykel sanıyor diye. Hatta bir ara aklıma Wonder Woman'ın annesi tarafından yapılmış kilden bir heykel olduğu ama tanrı Zeus'un ona hayat verdiği hikayesi bile geldi ki aslında buradaki durum da biraz öyle, gerçi ben bunu sonradan öğrendim. Neyse olaya biraz Fransız kalmıştım başta ama asıl hikayeyi araştırınca her şey yavaş yavaş netleşmeye başladı. Hah cahilliğim için kusura bakmayın ama bu biraz da ilgi alaka meselesi yani ben illa bunları bilmek zorunda değilim yine de bilmemek değil öğrenmemek ayıptır diyerek denedim işte bir şeyler. Uzun lafın kısası her şeye rağmen Galateia iyi bir kitaptı ve içeriğindeki illüstrasyon katkısını da çok yerinde buldum. Şahsen sadece bu kısa hikayeden ibaret olsaydı her şey biraz yavan kalırdı, resimler anlatımı derinleştirmiş. Bu benim için bir artıydı ve gözümde puanının yükselmesini sağladı. Yunan mitolojisine meraklı insanlar için kesinlikle uygun bir kitap ayrıca bir kadının özgürlük arayışı ve psikopat, sapık bir kocaya karşı verdiği mücadele açısından bakıldığında da kadın hakları konusunda yine okunması gereken bir kitap. Yani mitolojiyle alakanız hiç yoksa bile toplumumuzun bilinç kazanması için bu ve bunun gibi eserler mutlaka okunmalı ve okutulmalı diye düşünüyorum.
GalateiaMadeline Miller · İthaki Yayınları · 20225bin okunma