Puan vermedi·90 syf.····Okunma: 17 Eylül 2025 15:41 Cömert, "Estetik" kitabına, estetiğin bir felsefe dalı olarak ne anlama geldiğini açıklayarak başlar. Estetiğin sadece "güzel"i incelemekle sınırlı olmadığını, aynı zamanda sanatın ne olduğunu, sanat eserinin değerini, yaratıcılık sürecini ve sanatla izleyici arasındaki ilişkiyi sorguladığını vurgular. Bu bağlamda, estetiği sanat felsefesi olarak konumlandırır.
Kitabın en önemli bölümlerinden biri, estetik düşüncesinin Antik Yunan'dan modern döneme kadar geçirdiği evrimdir. Cömert, bu tarihsel süreci kronolojik bir sırayla ele alır. Kitap, tarihsel analizin yanı sıra estetiğin temel problemlerini de ele alır. Bu problemler şunlardır:
Güzellik: Güzelliğin nesnel mi yoksa öznel mi olduğu sorunu.
Sanat ve Hakikat: Sanatın gerçeği yansıtma biçimi.
Sanatın İşlevi: Sanatın toplumsal, ahlaki veya yalnızca estetik bir işlevi olup olmadığı.
Estetik Deneyim: Bir sanat eserine bakarken yaşadığımız deneyimin niteliği.
Cömert, bu kavramları farklı filozofların yaklaşımları üzerinden karşılaştırmalı olarak ele alır ve okuyucuya bu konularda derinlemesine düşünme fırsatı sunar.Bedrettin Cömert'in "Estetik" kitabını değerli kılan en önemli özelliklerden biri de yazarın kendi yorumudur. Cömert, Batı estetiğini sadece aktarmakla kalmaz, aynı zamanda bu düşünceleri kendi süzgecinden geçirerek sunar. Kitap, kavramların Türkçe karşılıklarını oluşturma ve karmaşık felsefi düşünceleri akıcı ve anlaşılır bir dille ifade etme çabasıyla öne çıkar. Cömert'in akılcı, metodolojik ve analitik üslubu, okuyucunun konuyu sistematik bir şekilde kavramasına yardımcı olur.
#okudumbi̇tti̇
#estetik