2025 11. kitabı
Morgan Housel’in Paranın Psikolojisi kitabı, finans kitaplarının alışılmış çizgisinden çok farklı bir yerde duruyor. Bu kitap parayı nasıl “kazanacağımızı” değil, onunla nasıl bir ilişki kurduğumuzu anlatıyor. Housel, paranın teknik yönlerinden çok insani tarafına odaklanıyor — yani duygularımıza, korkularımıza, tatminsizliklerimize. Çünkü yazarın da dediği gibi, “parayla ilgili yaşanan en büyük hatalar, Excel tablolarında değil; insanın zihninde ve kalbinde yapılır.” Okurken birçok yerde kendimi yakaladım. Birikim yaparken hissettiğim güvensizlik, bazen kazandığımda bile içimde kalan eksiklik hissi, ya da bir hedefe ulaşınca hemen yenisini arama dürtüsü… Bunların hepsi kitapta çok sade ama etkileyici örneklerle anlatılmış. Housel, geçmişten ve günümüzden gerçek hikâyelerle paranın insan psikolojisi üzerindeki etkisini gösterirken, aslında herkesin hayatına dokunuyor. Kitabın bence en güçlü tarafı, “finansal başarı = mantık + sabır” denklemine sade bir bakış kazandırması. Zenginlik bir hedef değil, bir davranış biçimi olarak sunuluyor. Yazar, zengin olmayı değil; finansal olarak huzurlu olmayı daha değerli görüyor. Bu fark bence kitabın temelinde yatan felsefeyi oluşturuyor. Özellikle “başarı, başkalarının senden beklediği şeye değil, senin için yeterli olana ulaşmakla ilgilidir” cümlesi, kitabın özeti gibi. Dil olarak çok akıcı. Ekonomiden anlamayan biri bile rahatlıkla okuyabilir çünkü kitapta sayılardan çok insan hikâyeleri var. Zaman zaman bir kişisel gelişim kitabı havasına bürünse de, bunu yüzeysel değil; sağlam gözlemlerle yapıyor. Her bölüm kendi içinde bir ders niteliğinde. Son sayfayı kapattığımda “para” kelimesine biraz daha farklı bakıyordum. Artık mesele sadece harcama ya da birikim değil; iç huzuru, sabrı ve tatmini de kapsayan bir bütün gibi geliyor. Housel’in anlattıkları bana finansal zekânın aslında duygusal olgunlukla başladığını hatırlattı. Kısacası Paranın Psikolojisi, sadece para kazanma yollarını değil, parayla birlikte kendini de anlamak isteyen herkes için okunması gereken bir kitap. Basit bir finans rehberinden çok, yaşam felsefesine dönüşen bir metin.
Finans
Paranın PsikolojisiMorgan Housel · Scala Yayıncılık · 20212,741 okunma