2025 14. kitabı
Okunma: 17 Haziran 2025 00:16
ALBAY’A MEKTUP YOK, Kitap İncelemesi Kolektif Kader nedir?
Albaya Mektup YokGabriel Garcia Marquez · Can Yayınları · 202010,2bin okunma
··1 alıntı·
Siz ve özenle yazılmış ,kendinize has ,kaliteli incelemeleriniz🙏👌 Her zamanki gibi keyifle okudum🤗
Çok teşekkürler Bahar. Beğenmene çok sevindim. Nice okumalarımız olsun 🙏🏻
Beni ağlatacaksın bir gün...
Özgür UçurtmaÖzgür Uçurtma Latin Amerika'nın hüzünlü kolektif kaderinin en ağır yükünü Albaylar sırtlıyor Marquez romanlarında . Sırada Albay Aureliano Buendia var. 100.incelememe Yüzyıllık YalnızlıkYüzyıllık Yalnızlık gider diye düşünmekteyim.. :)
Umut Etmek ile Beklenti kelimeleri ile ilgili Türkçe'de çok büyük fark yok. Umut kelimesinin içinde daha fazla duygusallık varken beklenti biraz daha kurumsal bir anlam taşıyor. İngilizcede ise durum farklı Hope ve Expectation. Dickens'ın efsane romanı Büyük Umutlar'ın orijinal adı Great Expectations. Neden Great Hopes değil? bu soru aslında senin de incelemende bahsettiğin kollektivizm ile ilintili. Zira Hope kelimesi ingilizcede bireysel bir kavramdır. Kişinin kendi umududur. Ancak expectations ise toplumsal beklenti anlamına gelir. Birşeylerin değişme umudu, expectation...
Umut: İçten doğar, belirsizliğe rağmen yaşar. Aklın rehberliğinde doğduğunda insanı eyleme iter; çünkü kişi, doğanın düzenine, tabiatın adil yasalarına güvenerek kendi gücünü gerçekleştirmeye yönelir. Bilir ki insan doğru bir his taşıyorsa tabiat ona hakettiğini verecektir. Beklenti ise dıştan yönelir, karşılık bulmazsa kırılır. Umut, akılla kontrol edip yönetilemezse beklentiyle birleşir oradan da köleliğe dönüşür. Umut ve içeriden yarattığı his, akılla beslenirse insanı özgür kılar, tabiatı anlamasını sağlar, anlayarak sever, hisleri erdeme dönüştürür. Beklenti ise her hâlükârda bağımlı kılar. Ummak, insanı eyleme sürükleyen itici bir güç; beklemek (beklenti) ise pasif ve durağandır. Pasif ve hissiz bir eylem olan beklemek, toplumları bağımlı kılmaktan başka bir işe yaramaz. Böyle toplumların insanına da halkına da Mektup yoktur. Ancak bir Albay çıkıp da içinde kolektif bir umudun ruhunu taşırsa umudun toplumlara sirayet eden huyu, ölü uykusundan uyanır, çalışmaya başlar; o zaman Albaya Mektup Var diyebiliriz.