2025 47. kitabı
Okunma: 03 Ekim 2025 00:00
Yemen'de yedi yıl askerlik yapan Temel Çavuş memleketi Trabzon'a döner. İş olmayıp geçinemediği için İstanbul'a inek besiciliği yapmak için ailece yola çıkar. Burada da işler yolunda gitmeyince memlekete geri dönmek ister ancak yolda karşılaştığı Ermeni bir Ağa'nın iş teklifini kabul ederek Samsun'a tütün işçisi olarak yerleşir tam işler yoluna girecekken l.Dünya Savaşı çıkar ve Temel Çavuş seferberlik ilan edildiği için askere çağırılır. Temel Çavuş eşi ve altı çocuğunu geride bırakarak Erzurum'a askere gider ve Sarıkamış'ta şehit olur... Asıl hikaye bundan sonra başlar. Eşi Şakire geriye kalan yetim çocuklarıyla başbaşa kalır.Şakire çocukları için hiçbir fedakarlıktan kaçınmaz ama ne yaparsa yapsın kıtlık ve açlıkla baş edemez. Açlık ve yokluk sebebiyle hastalıklar ve kayıpların önüne geçemez... Kitap bizlere savaş cephesinde yaşananların yanı sıra şehit olanlardan geriye kalan ailelerin çektikleri acıları, zorlukları,çaresizliği,sefaleti ölümü,açlığı insanların var olabilme mücadelesini anlatan harika bir roman. Kitap aslında yazarın kendi hayat hikayesini başka karakterler üzerinden anlattığı otobiyografik bir roman. Kitapta Temel Çavuş kendi babası ve oğlu Musa ise kendisidir. Yazar sekiz yaşına kadar yaşadığı zorlu dönemi bu kitapta anlatıyor. Ülkemizin ne şartlar altında inşaa edildiğini, savaşın sadece cepheden ibaret olmadığını ve kalanların bambaşka savaş verdiklerini anlatan bu yıl içinde okuduğum kitaplar arasında en çok etkilendiğim kitap oldu okumayan herkese tavsiye ederim.
Savaş ve AçlarHasan İzzettin Dinamo · Tekin Yayınevi · 20172,203 okunma