2025 151. kitabı
Okunma: 06 Ekim 2025 15:47
Genç bir gezgin, New England kıyısındaki Innsmouth adlı kasabaya gelir ve burada “Derin Olanlar” (Deep Ones) denilen denizaltı yaratıklarıyla insanların karıştığı karanlık bir sırrı keşfeder. Kasaba halkı yavaş yavaş bu yaratıklara dönüşmektedir. En sarsıcı an, anlatıcının sonunda kendinin de bu soydan geldiğini öğrenmesidir. Yani hikâye, hem dehşetli bir keşif hem de korkunç bir kabullenme öyküsüdür. Dönüşüm ve Kimlik Lovecraft burada “canavarlaşma”yı sadece fiziksel değil, varoluşsal bir dönüşüm olarak işler. İnsan, kendi soyunun yabancı bir şeye evrildiğini fark eder — ve en sonunda bu kaderi benimser. Bu, hem bir korku hem de tuhaf biçimde özgürleşme hikâyesidir. Yabancılaşma ve Kader Innsmouth’un atmosferi — çürümüş evler, balık kokulu rüzgarlar, sessiz sokaklar — insanın toplumsal ve ruhsal yabancılaşmasını temsil eder. Anlatıcı hem kasabadan hem de kendi içinden kaçar, ama sonunda kaçışın imkânsız olduğunu anlar. Soy ve Korkunun Genetiği Lovecraft’ın birçok öyküsünde olduğu gibi burada da kan bağı kaderdir. Korku, dışarıdan gelen bir tehdit değil, insanın kendi içindedir. Lovecraft burada ustaca bir gotik deniz kasabası atmosferi kurar: Sisli limanlar, yosun kokusu, sessiz bir korku duygusu… Hikâyenin temposu yavaş ama yoğun; her paragraf, tedirginliği artırır. Son bölümdeki deniz altı tasvirleri ise Lovecraft’ın en görkemli kozmik manzaralarından biridir. Innsmouth’un Üzerindeki Gölge, insanın kendi kökeninden korkusu üzerine yazılmış en etkileyici öykülerden biridir. Sonunda anlatıcının kendi canavarlığını kabullenmesi, hem korkunç hem de melankolik bir huzur taşır: “Belki de dehşetin ötesinde, kabullenme vardır — çünkü karanlığın içinde bile insan, kendini bulabilir.”
Kitab İncelemeleri
Innsmouth'un Üzerindeki GölgeH. P. Lovecraft · İthaki Yayınları · 20201,477 okunma