Diğer yorumların aksine ben Jude’u bu kitapta gayet uyanık buldum. Hatta ilk kitaptaki halinden kat kat olgun ve kurnazdı. Yani bize kolay geliyor oturduğumuz yerden eleştirmek ama kendinizi bi kızın yerine koyun. Sürekli sizi sırf insan olduğunuz için ezen, küçük düşüren be gerçekten biyolojik olarak avantajlı ve kollektif olarak sizi dışlayan bir halkın arasında büyüdüğünüzü düşünün. Akıllıya 40 kere deli dersen deli olurmuş diye bir laf var, boşa söylememişler. Ve bir anda iktidarı dolaylı yoldan da olsa ele geçiriyorsunuz beraberinizdeki sırlar ve oyunlar da cabası. İnsan sudan çıkmış balığa döner yani Jude’u çok iyi anlıyorum ben olabildiğince mantıklı davrandı kız.
Ayrıca ben bu kitabı ilk kitaba göre de daha çok beğendim. İlk kitapta genel olarak ezik bir Jude okumuştuk. Sürekli aşağılandı hor görüldü ve güç kazanmanın yollarını aradı en sonunda da istediğine kavuştu. Böyle sürekli senden hiçbir şey olmaz diye ezilen karakterlerin azimle herkesi yanıltmasına bayılıyorum.
Bu kitapta da Jude’un karakter gelişimi gayet oturulmuş. Güçlü bir Jude okumak çok keyifliydi valla çok beğendim. Eleştirebileceğim tek nokta kardeşiyle olan durumlar. Şimdi spoiler olmasın da hayatı boyunca onunla büyümüş, Taryn’in ne mal biri olduğunu en iyi Jude’un bilmesi gerekiyordu ilk kitapta biz bile anladık ne kadar kalleş olduğunu.
Neyse kız topu topu 2 hafta falan içinde eskiden bir hiçken birden iktidarı ele geçirdi olur böyle toyluklar her şeyi mükemmel idare edemez diyorum ve geçiyorum.
Bir de bu kitapta en sevdiğim şeylerden biri de Jude’un kendi kendine tasarılar kurmasını ve olayları yorumlamasını okumak oldu. Şunu yaparsam şöyle olur, şu şunu şu yüzden dedi falan ben baya keyif aldım zaten oralarda anladım karakterinin ne kadar geliştiğini ve gurur duydum valla xmmxnsmxnnsmsmsmmsnsn.
Siz kötü yorumları çok da takmayın bir şans verin derim. Ben ilk kitaptan daha çok beğendiysem siz de daha çok beğenebilirsiniz. Çevirisi de nispeten daha iyiydi ilk kitaba göre.