Kendinden Kaçamayanın Öyküsü - Hans Fallada - Öyküler - 2023
Dünya Edebiyatında kendine yer bulmuş Alman yazar asıl adı Rudolf Wilhelm F. Ditzen olan Hans Fallada'nın öz yaşam öyküsünde eksik karanlık kalan çocukluk ve ilk gençlik yılları, 70 yıl sonra Berlin kent arşivinde yapılan araştırmalar sonrasında bulunan dosya içerikleriyle aydınlatılmış oluyor. Bu içerikler yazarın edebiyat yolunda atmış olduğu adımların bir pusulası.
Babasının Hukukçu olması dolaysiyle öğrenimini Almanya'nın çeşitli şehirlerinde görmüştür. Ailesiyle barışık olmayan yazarın adının karıştığı bir cinayet sonrası cezaevinde kaldığı görülmektedir. Kendi yanlızlığını, psikolojik rahatsızlığını gidermek için içki, uyuşturucu , morfin kullanımına başlar. Uyuşturucunun maddi karşılığını sağlamak amacıyla çalıştığı tarım işletmesininden zimmetine para geçirir. Bu suçtan yargılandığı esnada mahkeme psikolojik rahatsızlığının tesbiti amacıyla tıp uzmanı Ernst Ziemke 'den yardım ister. Ziemke'nin 1926'da hazırladığı psikiyatri adli raporları arasından Hans Fallada'nın hiç bilinmeyen öyküleri çıkar.
Bu öykülerde yer alan kişiler, olaylar ve sonuçları Hans Fallada'nın yaşadıklarının esintileri görülür. Bu öyküleri yazmak için yaşamış olduklarını deney anlamında kullandığını ifade eden Fallada dış Dünyadan kurtulup sesiz bir ortamda yazabilmek ve uyuşturucudan kurtulabilmek için cezaevine girmek isteğiyle hırsızlık yaptığını söyleyebilmiştir.
Çok farklı iş kollarında çevrelerde bulunmuş olan yazar bu deneyim ve gözlemlerini yazdığı romanlarında kullanmıştır.
Yazar hakkında kitap sonunda inceleme de yer alan eser meraklılarına önerilir.
#dünyaedebiyatı#öykü#okurönerisi# okudumbitti#önerikitap#tavsiyekitap#fallada#reklamdeğil#