Puan vermedi·153 syf.····Okunma: 07 Ekim 2025 00:00 İlim yolculuğuna başlamadan önce okunması gereken kitaplardan biri diyebilirim. Yazarımız kitabında; ilme nereden başlayacağını, neler okuyacağını, nasıl bir yöntem izleyeceğini, bu yolculuktaki süreçleri, zaman yönetimini bunun yanında birçok konuya değinmektedir. Kitap, kişisel gelişim ve eğitim felsefesi arasında duran bir eserdir.
Kitapta çok da kendi tecrübelerine yer vermiştir. Gençlerin sevdiği popüler bir yazar olması sebebiyle de kitap çok kez önüme düşmekteydi. Asım'ın Nesli okuma grupları sayesinde kitabı okumak nasip oldu.
Ben genel itibarıyla kitabı beğendim, altını çizdiğim çokça yer oldu. İsmini bilmediğim alimler öğrendim. Okumanın rastgele değil, planlı yürütülmesi gerektiği; belirli vakitlerin öğrenmeye ayrılması gibi öneriler kitapta çokça bulunuyor. Kendimde bir pay aldım:) Çapraz okuma yapmayı bırakmıştım. Yazarın kitaptaki deneyimleri ile tekrardan çapraz okuma yapmaya karar verdim. Zamanı daha çok bereketlendiren ve daha çok şey öğrenmeyi sağlayan bir yöntem.
Birkaç gün içerisinde bitirdiğim bir kitap oldu.
Yazar öğrenmeyi bir tür ruhi yolculuk olarak görür. Öğrenmenin yalnızca akılla değil, kalple ve niyetle de ilişkili olduğunu söyler.
Bu yaklaşım, İslâm düşüncesindeki “ilim” anlayışıyla paraleldir:
Bilgi, ahlaki bir sorumlulukla birleştiğinde anlam kazanır.
Yazarın dili sade, genellikle ben dili kullanarak yazılmış bir kitap, yormuyor okurken, bir solukta bitebilir. Eleştireceğim nokta; yazarın bazı önerileri, herkes için uygulanabilir olmayabilir. Okuyucunun yaşam koşullarına, vakit durumuna, alışkanlıklarına bağlı olarak etkisi değişebilir.
Herkese tavsiye ederim