ŞARKILAR KİTABI (Şiir) Heinrich Heine 1797-1856 arasında yaşamış Alman dilinin en büyük sanatçılarından Heinrich Heine tarafından yazılmış şiirlerden oluşturulmuş çok değerli bir eser. Alman romantizminin önemli şairlerinden Heinrich Heine’in en tanınmış eseri olan Kitap, Heine’nin aşk, doğa, melankoli, özlem ve ironi temalarını işlediği şiirlerinden oluşur. Burdaki şiirler gönüle seslenen evrensel bir ruh yapısını vurgularlar. Tarih boyunca âşık gönüllerin, yanık yüreklerin acılarını, korkularını, inançlarını, yalnızlık, terk edilmişlik ve ruh gerilimlerini yansıtmakta çok başarılıdırlar. Birçok şiiri Schubert, Schumann, Mendelssohn gibi besteciler tarafından şarkı haline getirildiği için kitabın adı “Şarkılar Kitabı” olarak seçilmiştir. Bir kaç alıntı şiirleri hakkında bize daha iyi bir fikir verecektir: “Bilmiyorum, neden böyle hüzünlüyüm, İçimde derin bir keder var.” “Sen bir çiçek gibisin, Öylesine zarif, güzel ve saf.” “Kızmıyorum, yüreğim kırılsa da, Sonsuza dek yitirdiğim aşk!” “Dünyanın en güzel gözleri Senin yüzünde dinleniyor.” “Bilselerdi küçük çiçekler, Kalbimin ne kadar yaralı olduğunu…” “SEN BİR ÇİÇEK GİBİSİN Sen bir çiçek gibisin, Öylesine zarif, güzel ve saf; Sana bakınca içimi Sessiz bir hüzün kaplar. Elleri dua eder gibi Başımın üstüne koyarım, Tanrı’dan dilerim: Seni kötülükten korusun.” Okunması zevkli bir eser kesinlikle.
Şarkılar KitabıHeinrich Heine · Yapı Kredi Yayınları · 2006194 okunma