···Okunma: 09 Ekim 2025 21:24 1984 kitabını kısa özetleyecek olursam; bireyin özgürlüğünün tamamen yok edildiği karanlık bir geleceği anlatan unutulmaz bir distopya. Büyük Biraderin yönettiği Okyanusya'da her şey partinin kontrolündedir, düşünceler bile suç sayılır ve düşünce polisi herkesi gözetler. Winston Smith geçmişi manipüle eden Gerçek Bakanlığında çalışır ama içten içe partiden nefret eder. Gerçeğin çarpıtıldığı özgürlüğün yasaklandığı bu dünyada isyan etmeye cesaret eder. Winston aynı görüşleri paylaştığı Julia ile yaşak bir ilişkiye başlar. Birlikte partiden saklanarak özgürlüklerini yaşamaya çalışırlar. Ancak parti herşeyi bilir. İhanetleri çok geçmeden ortaya çıkar. O'Brian adlı bir parti üyesine güvendiklerinde aslında onun bu düzenin parçası olduğunu anlarlar. Winston 101 numaralı odada en büyük korkusuyla yüzleşerek artık pes eder sonunda parti kazanır. Winston tüm isyanını unutur ve büyük biraderi sevmeyi öğrenir. Gerçek artık partinin söylediğidir.
1984 bireyin nasıl yok edilebileceği, gerçeğin nasıl çarpıtılabileceğini ve totaliter rejimlerin ne kadar acımasız olabileceğini anlatan sarsıcı bir başyapıttır.
Çok sarsıcı bir distopya çok önemli bir distopya Orwell Gerçekten kendi içinde çok sistemli çok tutarlı bir ideoloji, ülke, dünya kurmuş. Herşey birbirini çok güzel bir biçimde açıklıyor. Kitap aynı zamanda gerçekten çok sarcısı özellikle son kısımda. Sisteme dair çok sarsıcı şeyler var. İşin kötüsü sanki bu kitap 50 60 yıl öncesinde yazılmamışta günümüzde şu anda yaşadığımız toplumu sistemi anlatıyor gibi. Bir çok yeri bize çok tanıdık çok aşina geliyor ve bu da bizi hem çok sarsıyor, hem çok düşünmeye sevk ediyor, hem de çok üzüyor. Benim şu zamana kadar okuduğum en sarsıcı kitap olmasının yanında en depresif kitaptı. Yaşadığınız dünyayla ilgili, gelecekle ilgili bazı şeylere çok karamsar bakmanıza neden oluyor ama mutlaka okunması gereken bi kitap. Uzun süre etkisinden çıkamayacağınız bir kitap.