2025 179. kitabı
Okunma: 11 Ekim 2025 00:00
Herkese Merhaba Bugün sizlere Fuat Erman kaleminden Epiktetus’ta Bilgelik kitabının yorumu ile geldim Ekim ayının sıradaki kitabı 2024 yılı basımlı 83 sayfalık bir kitap Bu kitap, sadece bir felsefe incelemesi değil, mutlu ve erdemli bir yaşama sanatı için yol haritası sunan bir başucu eseridir. •Eğer iç huzuru bulmanın modern dünyada neden bu kadar zor olduğunu merak ediyorsanız, cevapları antik bir köle-filozofun rehberliğinde bulmaya hazır olun. ​Kitap üç bölümden oluşuyor: I. Bölüm: Bilgelik, bilgeliğin koşulları ve ortaya çıkardığı sonuçlar. II. Bölüm: Din, yani Tanrı'nın ve ilahi takdirinin varlığını bilmek ve öğrenmek. III. Bölüm: Stoacılığa ve Epiktetus'a yapılan eleştiriler ve övgüler. ​•Geç Stoa döneminin en etkili figürlerinden biri olan köle-filozof Epiktetus'un düşüncelerini, temel prensiplerini, Stoacı etiğin mutluluk amacına nasıl ulaştığını, Fuat hocamız akademik ve özlü kalemiyle ele alıyor. Kitabın temelinde bilgelik arayışı ve bu arayışın getirdiği sorumluluk yatıyor. ​•Epiktetus'a göre evren, akılcı bir bütünlük içinde işler. Bireyin dış dünyayı kontrol etme çabası yerine, bu ilahi düzene uyum sağlaması gerektiğini hatırlatır. Üstelik bu uyum, sadece eylemlerimizi değil, en gizli 'düşüncelerimizi ve niyetlerimizi' de kapsayan tam bir iç dürüstlük gerektirir. Bu, sıradan bir inanç değil, Stoacı Panteizmin bir ifadesidir. ​•Bilgeliğin ulaşılabilecek nihai bir nokta değil, sürekli bir yolculuk olduğunu vurgular. Bu, bize mükemmeliyet kaygısı yerine, yaşam boyu sürecek ahlaki gelişime odaklanmayı öğretir. ​Epiktetus'un bilgeliği, bireycilikten ibaret değildir. Bilgeliğimizin varoluşunun 'yalnızca ötekine bağlı olduğu' fikri, iç huzurun aynı zamanda ahlaki sorumluluk ve toplumsal uyum gerektirdiğini gösterir. ​•Yazarın üslubu, hem açıklayıcı hem de akıcıdır. Yazarımızın kalemine sağlık Kitap ile ilgili düşüncelerinizi yorum bırakabilirsiniz Okumayı ihmal etmeyin im t u b i s ʚĭɞ
Epiktetus’ta BilgelikFuat Erman · h2o Kitap · 202529 okunma