···Okunma: 27 Kasım 2023 11:13 “Dünyanın herhangi bir noktasında işlenen her suç, her kötülük, hepimizi ilgilendirir. O kötülüğün işlendiğini bilmesek ve çok uzağında olsak bile ilgilendirir.”
Aytmatov’un kaleminden destansı bir öykü olan #dişikurdunrüyaları üç bölümden oluşmakta. Hayatları bir şekilde birbiriyle kesişen üç farklı hikâye de denilebilir aslında.
İlk bölümde gazeteci Abdias’ın yolunun Taşçaynar ve Akbar adlı kurtlarla nasıl kesiştiğini okuyoruz. İkinci bölümde Hz. İsa’nın çarmıha gerilmesini şiirsel bir dille anlatıyor yazarımız. Son bölümde ise bizleri alıp Ernazar ve ailesinin hayat hikâyesine dahil ediyor. Tabii burada son kez karşımıza çıkan bu kurtlar, bizi inanılmaz şaşırtıyor.
Kurtlar üzerinden insanların acımasızlığını, vefasızlığını bizlere acı bir şekilde gösteriyor Aytmatov. Zira insanın insana, canlılara, doğaya yaptıkları bitmedi, bitmeyecek. Doymak nedir bilmeyen insanoğlu, kana hep susuyor ve maalesef olan hep mazluma oluyor…
Velhasıl Aytmatov, bu eserle hayatın gerçeklerini dini motiflerle, siyasî göndermelerle, aile bağlarıyla süsleyerek enfes bir kurgu sunuyor. E biz okuyucularına da bu satırları okumak düşüyor.