Emre Coşar’ın Susturulmuş Seslerin; Ölümsüz Mektupları adlı eseri, modern Türk edebiyatında etik hafıza ve kolektif vicdan temalarını merkeze alan bir metin olarak değerlendirilebilir.
Eser, klasik anlamda bir “hikâye kitabı” değil; biçimsel olarak mektup-anlatı formunda inşa edilmiş bir edebi ağıt antolojisidir. Ancak burada ağıt, yasın pasif bir ifadesi olmaktan çıkar; politik bir direniş jestine dönüşür.
Coşar, susturulmuş, öldürülmüş ya da unutulmuş karakterlere —özellikle kadınlara, çocuklara, öğretmenlere, asker ve genç idealistlere— ses kazandırarak bir postmortem anlatı geleneği kurar.
Bu yönüyle eser, ölümden sonra konuşan metin türünün Türkiye’deki güçlü örneklerinden biridir.
Kitapta her mektup, farklı bir kurbanın sesiyle yazılmıştır:
Özgecan Aslan, Eren Bülbül, Narin Güran, Münevver Karabulut, Pınar Gültekin, Aybüke Yalçın, Fırat Çakıroğlu, Soma 301…
Bu sesler, metinde bağımsız hikâyelermiş gibi görünse de aslında bir polifonik bütün oluşturur.
Mikhail Bakhtin’in “çok seslilik (polyphony)” kavramı burada doğrudan uygulanabilir:
Her ses kendi ahlaki, duygusal ve ideolojik tonunu taşırken, tümü tek bir ahlaki evrende birleşir — unutmaya karşı direniş.
Metin, anlatıcı-özne sınırını yıkar; ölümün sessizliğiyle yaşamın vicdanını aynı sahnede buluşturur.
Yazar, otoriter bir anlatıcı değil, ölülere söz hakkı tanıyan bir koro yöneticisi gibidir.
Coşar’ın dili yalın ama yüksektir — sade sözcükler içinde dramatik yoğunluk barındırır.
Dil, retorik bir araç değil, vicdanın kendisidir.
Tekrarlanan yapılar (“Siz, beni öldürdüğünüzü sandınız…”) hem şiirsel bir ritim hem de ritüelistik bir hatırlama işlevi taşır.
Yazarın cümlelerinde kutsal bir öfke hissedilir.
Bu öfke, duygusal patetikten çok, etik bir bilincin yansımasıdır.
Coşar’ın üslubu, sözlü kültürün ağıt geleneği ile modern insan hakları söylemi arasında salınır.
Bu hibrit yapı, metni ne tamamen lirik, ne de tamamen politik yapar; ikisini aynı bedende taşır.
Eserin tematik çatısı üç ana kavram etrafında örülür:
(1) Hatırlama, (2) Direniş, (3) Yeniden doğuş.
Bu üçlü, hem bireysel hem toplumsal bir dönüşüm çağrısıdır.
“Unutmak”, burada sadece bir psikolojik eylem değil, suçun yeniden üretimi olarak konumlanır.
Bu bakımdan eser, Paul Ricoeur’ün “hafıza ve unutuş” etiğine yakın bir düşünsel arka plana sahiptir.
Her mektupta “ben” ölmüştür, ama “biz” doğar.
Bu dönüşüm, ölümün ontolojisini tersyüz eder: Ölüm bir son değil, toplumsal bilincin doğumudur.
Dolayısıyla, Coşar’ın kitabı bir yas değil, bir yeniden doğuş ayinidir.
Kitap, toplumsal cinsiyet ve adalet kavramlarını açık bir politik farkındalıkla işler.
Özgecan, Münevver, Pınar ve Narin mektupları, Türkiye’deki kadına yönelik şiddetin toplumsal hafızada bıraktığı yarayı yeniden görünür kılar.
Ancak bu görünürlük pasif bir mağduriyet değil, aktif bir tanıklık biçimidir.
Benzer şekilde, Fırat Çakıroğlu ve Eren Bülbül bölümleri, ulusal kimlik ve adalet kavramlarının travmatik katmanlarını açar.
Yazar burada ideolojik değil, vicdani milliyetçilik temelli bir perspektif sunar:
Toprak, ölülerin sesiyle kutsanır; vatan, kanla değil hatırlamayla anlam kazanır.
Bu yönüyle eser, hem feminist hem milliyetçi, hem insancıl hem de isyankâr bir melez kimlik edebiyatı örneği sunar.
Coşar’ın metni, Türk edebiyatında modern ağıtın biçimsel evrimini temsil eder.
Nazım Hikmet’in Kız Çocuğu, Ahmet Kaya’nın Başım Belada şarkı sözü, ya da Yılmaz Güney’in Sürü filmindeki sessiz haykırışlarla aynı damar üzerindedir; fakat biçimsel olarak postmodern mektup formuna yaslanır.
Bu form, hem bireysel anlatımı hem de kolektif bilinci bir araya getirir.
Edebiyat kuramı açısından, kitap trauma narrative (travma anlatısı) ve testimony literature (tanıklık edebiyatı) kategorileri arasında yer alır.
Eser, Susan Sontag’ın “acıya tanıklık etmenin etiği” tezini Türk toplumunun kendi acıları üzerinden somutlaştırır.
“Susturulmuş Seslerin; Ölümsüz Mektupları”, edebiyatın sadece estetik değil, ahlaki bir eylem olduğunu hatırlatır.
Eser, “unutma”yı toplumsal bir suç, “hatırlama”yı ise etik bir görev olarak konumlandırır.
Coşar, kelimeleriyle birer mezar taşı değil, vicdan anıtı diker.
Bu nedenle kitap, sadece okunmak için değil; söz verilmek için yazılmıştır.
Susturulmuş Seslerin; Ölümsüz MektuplarıEmre Coşar