2025 12. kitabı
Okunma: 15 Ekim 2025 01:19
Öncelikle bilim kurgu klasikleri arasında yer alsa da, aslında hikâyede doğrudan bilim kurgu unsurları çok belirgin değil. Bir kasabaya taşınan bir kadın ve ailesinin hikâyesini okuyoruz. Başta her şey yolunda, kasaba ise kusursuz bir yer gibi görünüyor. Ancak zamanla Joanna'nın dikkatini garip bir şey çekiyor: Bu kasabanın kadınları gerçekten de yalnızca ev işleriyle ilgileniyor. Kocalarının dediğinden çıkmıyorlar, her şeyi “mükemmel bir eş” edasıyla yapıyorlar. Elbette toplumda “ev işi kadının görevidir” gibi bir algı hâlâ var ama genelde buna biraz söyleniriz, itiraz ederiz değil mi? Buradaki kadınlar ise tam anlamıyla itaatkâr, sessiz ve “kusursuz”lar. İşte Stepford kasabasının gizemi de tam burada başlıyor. Kitap arka kapakta “feminist bir gerilim romanı” olarak tanımlanıyor. Benim için gerçekten feminist bir roman olduğunu söyleyebilirim; okurken düşündürüyor, tartışma isteği uyandırıyor. Ancak “gerilim” kısmı çok yoğun değil. Yine de akıcı, düşündüren ve okuması keyifli bir kitaptı. Ben bir oturuşta bitirdim diyebilirim. Spoiler vermemek için detaylara girmeyeceğim ama kesinlikle okunması gereken kitaplardan biri. Okuyun, pişman olmayacaksınız.
Stepford KadınlarıIra Levin · İthaki Yayınları · 20222,702 okunma