Puan vermedi·160 syf.··Beğendi
···Okunma: 15 Ekim 2025 13:59 Brian Tracy’nin Ye O Kurbağayı kitabı, günümüzün en büyük sorunlarından biri olan erteleme alışkanlığına doğrudan bir çözüm önerisi sunuyor: “Kurbağanı ye.” Yani günün en zor, en önemli işini önce yap, gerisi daha kolay gelecek. Basit bir metafor ama etkili, çünkü çoğu zaman bizi ilerlemekten alıkoyan şey o büyük, zor ve rahatsız edici işe dokunmamamız.
Kitap, 21 pratik yöntemle bu alışkanlığı kırmayı hedefliyor. Zaman planlaması, öncelik belirleme, konsantrasyon gibi konuların hepsini günlük hayata uygulanabilir şekilde anlatıyor. Tracy’nin yaklaşımı şu: Mükemmeliyetçilikle uğraşma, küçük şeylere takılma, sadece en önemli olana odaklan ve hemen başla.
Okurken en dikkat çeken yönü, karmaşık teoriler yerine basit ama etkili adımlar önermesi. Örneğin; yapılacaklar listesi hazırlamak, %80-%20 kuralını (Pareto ilkesi) uygulamak, her sabah kurbağanı seçmek. Yani aslında hepimizin bildiği şeyleri, ama çoğu zaman uygulamadığımız alışkanlıkları yeniden hatırlatıyor.
Bana göre kitabın güçlü yanı, motivasyon yerine eyleme geçirmeye odaklanması. Yani “kendini iyi hisset” demiyor, “şimdi şunu yap” diyor. Zayıf yanı ise bazı noktaların fazla tekrar etmesi; birkaç bölümde aynı fikrin yeniden karşımıza çıktığını görebiliyorsunuz.
Sonuçta Ye O Kurbağayı, hayatında düzen kurmak, ertelemeyi bırakmak ve işlerini önceliklendirmek isteyen herkes için hızlı okunabilir, uygulanabilir bir rehber. Asıl sorusu şu:
Bugün sen kendi “kurbağanı” seçip gerçekten yiyebilecek misin?