2025 145. kitabı
Okunma: 14 Ekim 2025 22:30
KIRTASİYE DüKKANI-MARJAN KAMALI,328 sayfa - [x] “Bazı aşklar bir mektupta başlayıp,bir ömür susar.” Bir kitap okursunuz,son sayfayı kapatıp arkanıza yaslanırsınız…Ben şimdi nereden başlayacağım,nasıl anlatacağım diye düşünürsünüz… Kırtasiye Dükkânı ,işte öyle bir kitap…Soluksuz okunan,çarpıcı,yıllar geçip yaşlı bir kadın ve erkek olduğunuzda bile unutamayacağınız bir aşk hikayesi…İlk aşklar hiç unutulmaz…İşte Roya ve Bahman’ın hikayesi de öyle …Unutulmayacak,unutamadıkları bir aşk Kitabımız büyük bir aşk öyküsü üzerine kurulu olmasına rağmen arka planda İran’ın tarihini,kültürel yapısını,demokrasi mücadelesini ,savaşlar darbeler ile geçen yıllarını da okuyoruz.Marjan Kamalı,İran’ın politik çalkantılarıyla kişisel aşk hikayelerini harmanladığı bu romanda ,okuru hem bir kültürün içine hem de iki kalbin kırılgan dünyasına davet ediyor okuyucuyu… İranın 1953 yılı siyasal yapısı,Şah taraftarları,komünizmi destekleyenler ve Başbakan Musaddık taraftarları …İran bu üçlü siyasal yapıda savaş verirken,demokrasiyi,başbakan Musaddık’ı devirip kendi elleriyle saray rejimini! Şah dönemini seçer…Yıllar sonra bundan da vazgeçip siyasal İslam’a,gerici dini yönetime yönelip Molla rejimine geçer ki bu da sonun başlangıcıdır.Artık herkes birbirinden kuşkulanıp ,casus olarak görmektedir…. Tüm bunlar olurken 1953 İran’ında,Tahran’da bir Kırtasiye Dükkanı karşılar bizi. Orası sadece bir kırtasiye dükkanı değildir,aynı zamanda kitaplar sayesinde bir iletişim mekanıdır.Sahibi bay Fahri, kitapların tozunu alan, kırtasiye malzemelerini yerleştiren bu orta yaşlı adam ,gençlerle konuşup gizlice siyasi yayınlara erişmelerini ve aşk mesajları alıp vermelerini sağlamaktadır. Lise öğrencisi on yedi yaşındaki Royan ile edebiyat tutkunu ve demokrasi taraftarı,direnişçi Bahman’da burada tanışmıştır.İlk görüşte birbirlerine aşık olan ama kaderin darmadağın edip farklı kıtalara,farklı şehirlere savurduğu iki aşığın birbirlerine yazdıkları mektuplar aralarındaki bağın tek tanığı olurken ,hayat onları hiç beklemedikleri bir zamanda hiç beklemedikleri bir hayata savurur… Kitap bize neler anlatıyor; * Muhteşem ama yarım kalmış bir aşk * Bir ülkenin politik değişimleri ve bireyler üzerindeki etkileri… *Kadınlık,aile,fedakarlık… * Göç ,aidiyet ve yarım kalmış kimlikler… *️ Pişmanlıklar,yeniden buluşmalar.. *Yasak aşk,kaybedilen evlatlar,kalanlar üzerinde sahiplenme duygusu ki bu annelik fedakarlığının bazen çok kötü sonuçlar doğurduğunu, nelere mal olduğunu da acı bir şekilde anlatıyor. Kırtasiye Dükkanı’nda ,kaderin bir şekilde bir araya getirdiği ,sosyal sınıf farklıkları olan bu aşıkların her şeye rağmen evlenmelerine az bir süre kala yollarının beklenmedik bir şekilde ayrılması ve aradan altmış yıl geçtikten sonra, o kaderin onları Amerika’da bir huzur evinde tekrar karşı karşıya getirmesi ile Roya’nın zihninde kalan sorular nihayet cevap bulacaktır. Bahman o darbe günü niye ortadan kaybolmuş ve randevuya gelmemiştir? Roya’yı neden terk etmiştir? Roya’yı nasıl unutabilmişti? ilk aşklar gerçekten unutulmaz mıdır? İki aşıkın ayrılmasının arkasındaki sır nedir? “ Ama sana sormak istediğim tek şey, Allah aşkına neden, o son sefer neden beni beklemedin?”
Kırtasiye DükkânıMarjan Kamali · Remzi Kitabevi Yayınları · 2020395 okunma
Rica ederim Banu SEZER Çaktırmadan 2. Kitabıda koltuk altıma sıkıştırdınız 🤝 🤭tebrik ediyorum 🙏 Mesleki tecrübe diyorum 😉🌸
Banu SEZER
@Kukuloglu 😅📕☕️👍
Banu hanım, çok güzel incelemeniz sayesinde listeme eklettiniz.🙏 Hep merak ettiğim İran, Aşk soslu olarak daha ilgi çekici olmuş. Kaleminize sağlık 📚🔖🍁
Banu SEZER
@Kukuloglu kesinlikle öneririm.Bundan önce okuduğum Esaret Şehrinde Bir Kitapçı ile Çin’in İncisi de muhteşem kitaplardı.Çok çok teşekkür ederim 📚☕️🌺🙏