2025 98. kitabı
OĞUZHAN ŞEVİK-ÇARŞAFLI PEÇELİ ELİFNUR VE GASSAL HOCA GÜLALi Merhabalar bugün size çok farklı bir ask romani ile geldim. Ne yalan söyleyeyim biraz ön yargı ile başladığım bir kitap aslında hiç öyle değilmiş hadi hemen size yorumlayım:) inanç temelli aşk romandır. Romanin merkezinde iki karakter bulunur: • Gülali, ilahiyat fakültesi mezunu bir gassal, • Elifnur, çarşaf ve tesettürü bir ibadet bilinciyle taşıyan, inançlı genç bir kadındır. Bu iki karakterin yolları, sıradan bir otobüs yolculuğu sırasında kesişir. Ancak bu kesişme, "tesadüf" değil, kaderin ince bir dokunuşudur. Gülali'nin merhameti ve Elifnur'un tevekkülü, onları ruhen birbirine yakınlaştırır. Hikâyenin ilerleyen bölümlerinde yaşanan hastane sahneleri, dua ve tevekkül temalarıyla birlikte iman, sabir, tevazu ve aşkın metafizik boyutunu işler. Romanın dili sade ama duygusal; özellikle ölüm, aşk ve inanç üçgeninde derinlemesine bir anlatım tercih edilmiş. Gülali"nin gassal olarak yaptığı hizmet, insana ve ölüme olan saygının, "fani dünyada kalıcı iyilik " anlayışının sembolü hâline getirilmiş. Elifnurun çarşafı da sadece bir kıyafet değil, bir duruşun, bir teslimiyetin ifadesi. Yazarın bakış açısı objektif olmaktan ziyade inanç merkezli, ama bunu anlat içinde dengeyle sunuyor. Ne didaktik ne de duygusal sömürüye açık. Özellikle Elifnur'un iç dünyası ve Gülalinin vicdani olgunluğu, romanı yüzeysel bir aşk hikâyesinden çkarıp manevi bir yolculuğa dönüştürüyor. Güçlü yönleri: Ruhani derinlik, temiz bir dil, ahlaki vurgular, samimi duygular. • Zayıf yönleri: Bazi bölümler didaktik bir ders anlatımına kayıyor, anlatımda tekrarlar mevcut. • Genel olarak: Eser, modern toplumda unutulmaya yüz tutan manevi aşkın, teslimiyetin ve kader bilincinin altıni çizen naif bir roman. yüzeyde bir aşk hikâyesi gibi görünse de özünde kader, inanç, tevazu ve teslimiyet temalarını derin bir biçimde işleyen bir eser. Romanın ilerleyen bölümlerinde Gülali'nin mesleğine adanışı, Elifnurun Kuran kursundaki hizmetiyle paralel anlatlr. Biri ölülere dokunarak ruhu temizler, diğeri yaşayanlara dokunarak gönülleri temizler. Bu ikilik "ölüm ve hayat, erkek ve kadın, sabır ve tevekkül"romanın temel felsefesidir. Bu roman, dini bir anlatınin soğukluguna düşmeden, samimi bir kalple yazılmş. Elifnurun teslimiyeti, Gülali'nin vakur inancı, okura hem huzur hem de düşünme alanı bırakıyor. Kitapta aşkın sadece iki insan arasında değil, Allah'a giden bir köprü olduğu her sahnede hissediliyor.
Çarşaflı Peçeli Elifnur ve Gassal Hoca GülaliOğuzhan Şevik · Kitap Yurdu Doğrudan Yayıncılık · 20257 okunma