Bilimsel Survivor
2025 20. kitabı
Okunma: 17 Ekim 2025 00:00
Karanlık gökyüzü, yıldızların yalnızca bir fon olduğu, sessizliğin çığlık attığı o dipsiz boşluk... Özgen Biçgin, son eseri "Koloni Paradoksu" ile bizleri, bildiğimiz tüm hayatta kalma hikayelerinin sınırlarını zorlayan bir uzay gemisine davet ediyor: Vision-14. Bu gemi, sıradan bir keşif aracı değil; bilginin kılıç, aklın ise zırh olduğu, insan doğasının en çıplak ve en acımasız halinin sahnesi. İçinde bir Türk dahil olmak üzere, her biri kendi alanının doruk noktasındaki 8 deha barınıyor: askerden mikrobiyoloğa, kimyagerden doktora, mühendisten astrofizikçiye... Hepsi, bilimin farklı dillerini konuşan, yaşayan kütüphaneler. Ancak bu misyon, bir araya gelme değil, aksine bir elenme görevi. Yazar, kelimenin tam anlamıyla bir "Bilimsel Survivor" kurgulamış. Fiziksel şiddetin yasak olduğu, kas gücünün değil, kafa gücünün hükmettiği bir arena. Hayatta kalmak için tek sermayeniz var: uzmanlığınız. Peki, bu acımasız koloni paradoksunda, kimin bilgisi diğerinden daha kıymetli olacak? Hangi deha, uzayın o dipsiz labirentinden dünyaya geri dönüş biletini alacak? Kurguyu eşsiz kılan bir diğer unsur ise o garip, ürpertici distopik arka plan. Dünya, bu ölümcül "bilgi savaşı"nı, adeta bir spor müsabakası, bir gladyatör dövüşü izler gibi canlı yayından takip ediyor. İnsanlığın geldiği bu nokta: Kendi türünün, bilimin soğuk mantığıyla birbirini nasıl "saf dışı bıraktığını" izleyip haz duyması... Bu, Biçgin'in sadece uzayı değil, aynı zamanda çağımızın vicdanını ve ahlakını da sorguladığı derin bir çukur. Yazarın tüm eserlerini okumuş biri olarak, denizlerde geçen o nefes kesici maceraların anlatıldığı "Kayıp Rota" serisinden sonra, Biçgin'in bu kez uzaya taşıdığı kurgu, onun anlatım yeteneğinin zirvesi olmuş. Bilimsel titizliği, sürükleyici anlatımıyla birleştiren Özgen Biçgin, sadece heyecan verici bir hikaye anlatmıyor; okuru etik ve insan doğası üzerine kafa yormaya zorluyor. "Koloni Paradoksu", yerli bilim kurguda ne denli güçlü kalemlerin olduğunu gösteren, gurur verici bir eser. Eğer siz de bilimin soğuk mantığının, hayatta kalma içgüdüsüyle çarpıştığı, zeka dolu ve temposu hiç düşmeyen bir maceraya atılmak istiyorsanız, Vision-14'e biletinizi hemen kesin. Türk bilim kurgusunun bu eşsiz eserini okumayı kesinlikle ihmal etmeyin!
Alıntı
Koloni ParadoksuÖzgen Biçgin · Eksik Parça Yayınları · 202431 okunma