Hz. Peygamber'in Savaşları: Dr. Muhammed Hamidullah'ın Eseri Üzerine Bir İnceleme
Dr. Muhammed Hamidullah (1908-2002), İslamî ilimlerin modern bir yorumcusunu temsil eden Hindistan doğumlu bir âlim olarak, siyer, hukuk ve tarih alanlarında çığır açan eserler vermiştir. Paris Üniversitesi'nde siyer ve devletlerarası hukuk doktorası yapmış, binlerce el yazmasını kataloglamış ve İslam'ın evrensel boyutlarını akademik bir titizlikle ele almıştır. Onun Hz. Peygamber'in Savaşları (orijinal adıyla The Battles of the Prophet, 1962) adlı kitabı, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) askeri seferlerini sadece tarihî bir kronik olarak değil, stratejik, etik ve toplumsal bir sistem olarak inceleyen nadir bir çalışmadır. Beyan Yayınları tarafından Türkçe'ye çevrilen bu 176 sayfalık eser, siyer literatürünü zenginleştirirken, modern okuyucuya İslamî savaş etiğinin derinliğini sunar. Bu inceleme, kitabın özgün yapısını, içeriğini ve akademik değerini resmi bir üslupla değerlendirerek, genel bir perspektif çizmeyi hedefler. Değerlendirme, eserin temel unsurlarına odaklanarak, yüzeysel özetlerden uzak durur.Eserin Yapısı ve İçeriği
Hz. Peygamber'in Savaşları, tematik ve kronolojik bir akışla yapılandırılmış olup, dokuz ana bölüme ayrılır. Girişte, Hz. Peygamber'in askeri-stratejik hatırlatmalarıyla başlayan kitap, Bedir, Uhud, Hendek, Mekke Fethi, Huneyn-Taif, Yahudilerle çatışmalar, askeri istihbarat ve İslam devletinin teşkilatı gibi konuları sistematik biçimde işler. Hamidullah, savaşları bölgesel, siyasi ve toplumsal bağlamda ele alır; coğrafi detaylar (örneğin Hayber platosunun dağlık yapısı veya Taif'in ekonomik ittifakları) ve kişisel saha gözlemleriyle zenginleştirir. Krokiler ve rivayet analizleri, anlatımı somutlaştırır.Kitabın çekirdeği, Bedir Savaşı'nı "bir 'eğer'ler tarihi" olarak tanımlayan bölümde yatar. Burada, 313 Müslüman'ın 1000 kişilik Kureyş ordusuna karşı zaferi, stratejik gizlilik, ordu gücü saklama ve sıralı silah kullanımı (ok, taş, mızrak, kılıç sırası) üzerinden incelenir. Uhud'da okçuların mevzii terk etmesi gibi hatalar, ders çıkarıcı bir tahlille ele alınır; Hendek Savaşı ise Selman el-Fârisî'nin hendek fikrini ilâhî ilhamla bağdaştırarak, kuşatmanın 15-30 günlük süresini hasat sonrası yem sıkıntısıyla açıklar. Mekke Fethi, "korku ve dehşet havasıyla" kazanılan en az kanlı zafer olarak vurgulanır; Ebu Süfyan'ın evinin sığınak ilan edilmesi, erken dönem jestlerin unutulmayışını simgeler. Yahudilerle savaşlar (Beni Mustalik, Hayber) ve Huneyn-Taif gibi seferler, ekonomik ve kültürel faktörlerle (örneğin Taif muamelesinin Mekkeli müşriklerle irtibatından kaynaklanması) yorumlanır. Son bölümler, askeri istihbaratın rolünü (casusluk ve bilgi toplama) ve teşkilat yapısını (kardeşlik bağları, miras düzenlemeleri, seferlerde aile koruma) detaylandırır.Hamidullah'ın üslubu, akademik bir ciddiyetle erişilebilirliği dengeler. Rivayetler (İbn Hişâm, Taberî Tefsiri, Müslim Sahih gibi kaynaklar), stratejik özellikleri desteklemek için araç olarak kullanılır; duygusal anlatımdan kaçınılır. Örneğin, Hz. Peygamber'in "Allah her konuda güzellik ve iyilikle hareket etmemizi emretmektedir; öyleyse öldürürken bile, en güzel biçimde öldürünüz" emri, etik temeli somutlaştırır. Kitap, on yılda 3 milyon km²'lik bir imparatorluğun inşasını, ayda ortalama bir şehit kaybıyla ilişkilendirerek, insan hayatına verilen değeri vurgular. Düşman kayıplarının 250'ye yakın tutulması, imha yerine yenmeyi tercih eden bir vizyonu yansıtır.Güçlü Yönleri ve KatkılarıEserin en çarpıcı gücü, savaşları siyerin ötesinde, tecrübeye dayalı bir askeri strateji metni olarak konumlandırmasıdır. Hamidullah, Sun Tzu'nun teorik Savaş Sanatı veya Stalin'in hamasi yaklaşımlarından farklılaşarak, teori ile pratiğin kopmadığı bir denge kurar; mevcut imkânlarla şekillenen taktikleri, siyasi baskı aracı olarak yorumlar. Bu, İslamî savaş etiğini evrensel bir model haline getirir: Korkuyla zafer kazanma ("Ben bir ay uzak mesafedeki düşmanı sadece yaydığım korku ve dehşet havası ile yenerim"), az kanlı fetihler ve kaynakların iyilik için korunması. Kitap, coğrafi gözlemlerle (yazarın birden fazla ziyaret ettiği savaş alanları) derinlik kazanır; örneğin, Yenbu kabile ittifaklarının Mekke ablukasındaki rolü, çok boyutlu analiz sunar.Akademik katkı olarak, eser siyer meraklıları ve askeri tarihçiler için yol göstericidir. Hicret'i suikastten kaçış değil, stratejik nizam kurma olarak tahlil etmesi, geleneksel anlatılara yeni bir bakış getirir. Güncelliği, modern çatışma etiği tartışmalarında (minimal kayıp prensipleri) yatmaktadır; 2025 itibarıyla bile, jeopolitik analizlerde referans değeri taşır. Okuyucu yorumlarında, "emek harcanmış ilmi bir eser" olarak övülürken, heyecan uyandıran çıkarımlar (Ebu Süfyan jesti gibi) belirtilir. Hamidullah'ın tarafsızlığı, apologetik kaygılardan uzak bir objektiflik sağlar; bu, eseri hem Müslüman hem gayrimüslim akademisyenler için vazgeçilmez kılar.Eleştiriler ve SınırlılıklarYine de, kitap kusursuz değildir. Hacminin sınırlı olması (176 sayfa), bazı savaşları (örneğin Tebük Seferi) yeterince derinleştirmesine yol açar; ileri düzey okuyucular için yüzeysel kalabilir. Akademik durağanlık ve detay bolluğu (dağ isimleri, plato yapıları), genel okuyucuyu sıkabilir – bir yorumda "Beni Medine'deki dağın adı ilgilendirmez diyenler başlamasınlar" denir. Kaynakçalandırma eksikliği, rivayet doğrulamalarını zorlaştırır; telif sürecindeki saha zorlukları (savaş bölgelerine ulaşma) belirtilse de, bu metinde yeterince yansımaz. 1960'lar perspektifi, güncel arkeolojik bulguları içermez; örneğin, modern GIS haritaları ile entegrasyon eksikliği göze çarpar. Bu sınırlılıklar, giriş niteliğindeki eserin amacını gölgelemez; zira Hamidullah, teorik bir sistem inşasını değil, pratik tetkiki önceler.
Sonuç
Dr. Muhammed Hamidullah'ın Hz. Peygamber'in Savaşları, İslamî siyerin askeri boyutunu aydınlatan bir başyapıttır. Eser, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) seferlerini, insani prensiplerle örülmüş bir strateji ağı olarak sunarak, okuyucuyu hem bilgilendirir hem düşündürür. Etik zaferlerin siyasi güçle nasıl iç içe geçtiğini gösteren bu kitap, özellikle strateji ve tarih meraklıları için bir hazine niteliğindedir. Türkçe çevirisiyle erişilebilir hale gelen eser, kültürel farkındalığı artırır; Hamidullah'ın mirası, burada somutlaşır: Savaşın, barışın en insani aracı olabileceğini kanıtlamak. Okumayı şiddetle tavsiye eder, her sayfasında bir taktik dersi saklı bu klasiği raflara eklemeyi ihmal etmeyelim.