·496 syf.··Beğendi
···Okunma: 19 Ekim 2025 00:37 Hepinize aşık olduğum ve muhtemelen uzun bir süre en sevdiğim kitap olacak olan ipi kopuk kuklalar’ın incelemesinden merhaba dostlarr. Ben Almina’ya aşığımm gerçekten youtube, instagram, tiktok vs her yerden takip ediyorum önceden beri. Bu kitap çıktığı ilk andan beri beni öldürdü bitirdi.. o kadar merak ettim kii ama ancak şimdi okuyabildim çünkü fazla karmaşık bir dünyası olduğundan korkuyordum açıkçası. Ama Almina dilini o kadar geliştirmiş kii.. yıllardır sektörde olan ve kitaplarını abarttığınız saçma sapan yazarlar eline su dökemez. (hepsinden bahsetmiyorum, yazarlara saygım sonsuz. Sadece bazı yazarları ve kitapları abartıyorsunuz ama boktan.) Ben şimdi konusundan, ortamından bahsedeceğim ve karışık mı değil mi diye düşünmeden okuyabileceksinn.
Hayalbaz adı verilen yaratıklar Omm ülkesinin yönetimini ele geçiriyorlar ve gelişimi ortalama düzeyde tutmayı hedefliyorlar. Sadece gençlerin yeni bir şarkı dinlemesi, kitap okuması, kitap yazmaları, hükümete karşı gelmeleri ve yetenekli olmaları yasak. Evet yasak ve bunlardan birini yapan olursa o kişi yasaklanıyor, hapishaneye götürülüyor ve yetişkinler sadece “hükümetimiz sağ olsun.” Diyorlar. Herhangi bir karşı çıkma olayları olmuyor ve bu çok sinir bozucuydu. Biraz da Türkiye’ye benzettim bu yönünü.
Bunun yanında hükümetin korktuğu tek bir topluluk var; Kuklalar. Kuklalar topluluğu bir araya geliyor, kitaplar hakkında konuşuyor ve hükümete karşı direnmeye çalışıyorlar. Kuklalar örgütünün başkanı ise Amber Edin.
Amber, küçüklükten beri çok sevdiği 8 yaşındaki Miren’le bir gün denize gidiyor. Miren suyu çok seviyor ve suyun altında uzun süre nefesini tutabiliyor. Yine bir gün Amber, Miren’e eğer belli bir süre nefesini tutarsa ona dondurma alacağını söylüyor ve küçük kız da tutuyor nefesini. Bir süre sonra bir adam gelip kızın rekor kırdığını ve yasaklanması gerektiğini söylüyor. Sonra hükümetten gelip Miren’i alıyorlar yasaklıyorlar. Amber de vicdan azabı çekiyor ve bile isteye kendini yasaklatmak için hükümete karşı durduğu bir yazıyı yayımlıyor. Bu da tabii yasaklanmasına sebep oluyor.
Kendisiyle beraber beş kişinin bulunduğu araba hapishaneye doğru giderken bir anda arabayı süren polisi birisi öldürüyor ve bizimkilerin başına torba geçirip onları bir yere götürüyorlar. Meğersem götürüldükleri yer de Mimoza isimli bir kadının hükümetin haberi olmadan kurduğu yer altında bir yermiş. Mimoza hanım hükümet düşmanı olduğu için hapishaneye götürülen gençlerin bazılarını kurtarıyor ve onları Abent’e, yani kurduğu yere, getiriyor. Orada yeteneklerini keşfedip istediklerini yapabiliyorlar. Ve biz orada karakterlerin başına gelenleri okuyoruz. Spoiler vereyeceğim ama fennaaa bir ters köşe sizi bekliyorr.
Amber.. benim ask kızım o kadar seviyorum ki ve o kadar kendimi buldum kii ismimi değiştirmemden anlaşılmıştır zaten. Hep karakterler hakkında bazı kötü yanlar bulurum ama hayır ya ötü özelliği yoktı asla. Babasıyla olan ilişkisini yine kendime benzettim ve babasıyla konuştuğu zamanlarda yüreğim sızladı resmen. Ben kitaplarda full ağlayan birisi asla değilim. Mesela herkesin ağladım ağladım diye ortalarda gezdiği kitaplarda ağlamamışımdır. Ya da birkaç bölüm vardır orada ağlamışımdır ama bu kitapta full time ağladım.. Tüm hisler bana olduğu gibi geçti ki bu da yazarın başarısıdır.
Bera.. aşık olduğum erkek karakter. Ölürüm ölürümm. Nilin vardı. Amber’in eski en yakın arkadaşı. Karakterinin verdiği vibe beğendim ama tam bir kahpe o da. Ayrıca hiçbir şeyden memnun olmuyor ve hep laf sokma çabasında. Tan ve Tanyeli kardeşlere zaten bayıldım. Tanyeli bebek gibi yazılmıştı sadece. 6 yaşında gibi davranıyorlar, saçını yapıyorlar, sürekli ağlıyor ve kucakta gezdiriyorlar resmen ama kız baya regl olmuş falan bir ergen yani, büyük. Ona anlam veremedim. Ediz.. Bera’dan sonraki öldüğüm erkek karakter. Pek vasfı yoktu, aktif de değildi ama çok sevdimm.
Karakterlere bayıldım, aralarındaki ilişi, diyaloglar, betimlemeler o kadar iyi kii hepsi harikaydı. Dili oldukça akıcı, kapak tasarımına zaten bayıldımm ve ay şurası kötü diyebileceği hiçbir kısım yokk. Kesinlikle okumazsanız pişmanlığını çekersiniz bence ve iyi ki okumuşum dersiniz. Iyi okumalarrr VE VE VE HEMMEN İKİNCİ KİTABIN GELMESİ GEREKİYORR. İnanın 10'dan fazlası verilebilseydi verirdimm