#pandadiyorki Gölge//Kitap Yorumu
Saye, daha doğduğu an uğursuz damgası yapıştırılan, ailesi tarafından dışlanan ve ikizi Gaye'nin gölgesinde büyüyen bir kız. Ailesine göre kimse onun varlığını bilmemeli, biricik kızları Gaye'nin böyle bir kardeşi olduğunu duymamalı. Ailesinin bu ayrıştırıcı tavrına rağmen Gaye ve Saye bir yolunu bulup yine birbirilerine koşuyor her seferinde. Saye için tek ailesi kardeşi. Fakat işler köklü bir değişime uğramak üzere. Gaye Türkiye'nin en ünlü kolejlerinden birinde %100 bursla okuduğu için hem gurur duyan, hemde imrenen Saye bir gün kardeşi içinde hiç bir şeyin toz pembe olmadığını fark ediyor. Her şeyin fitilini ateşleyen şey ise Gaye'nin kollarında gördüğü morluklar. Kardeşinin zorbalığa uğradığını fark eden ve bunu kimin yaptığını öğrenen Saye'nin artık kendisini de dibe çekecek korkunç bir intikam planı var.
Bir lise zorbalığı hikayesi olarak başlayan sonra soluksuz bir aksiyon filmine dönüşen o kitap Uzun zamandır bu kadar katmanlı, bu kadar dönüşüp değişen bir kitap okumamıştım kesinlikle. İçerisinde çok fazla kırılma noktası barındırıyor ve her kırılma hikayeyi bambaşka bir şeye dönüştürüyor. Bu bana sanki birden fazla kitap okuyormuşum hissi verdi. Ayrıca çok kalın olmasına rağmen oldukça akıcı. Sanki satır aralarına oyunlardaki şu küçük itici güçlerden saklanmış gibi. Hikaye tam yavaşlarken onlardan birine denk geliyor ve uçuşa geçiyorsunuz. Bence ilki zaman atlaması kısmıydı. Saye'nin kendi ayakları üzerinde duran genç bir kadına dönüşmüş halini görmek harikaydı. Artık gölge değil bir birey olduğunu kabullenmiş, her şeyi geride bırakmış, doktor olmaya hazırlanan çok zeki bir kadın vardı karşımda. Fakat hiç beklemediği anda aldığı haber ( ki bu en az Saye kadar beni de şoka soktu ) onu tekrar içinden çıktığı karanlığa çekti. Öncekinden çok daha sert ve kararlı bir Saye gördüm karşımda. İşler öyle bir noktaya evrildi ki sanki kitap orada yeniden başladı. Saye'nin
yaptığı zekice intikam planlarının katmanları arasında kaybolmaya başladım. Yol boyunca Saye'nin davasına dahil olan herkes bu intikam planını bir üst basamağa taşıdı. O kadar çok şaşırdığım, kitabı bırakıp düşünmek zorunda kaldığım yer oldu ki. Son 50 sayfada bile artık bitti dediğim hikaye bir kez daha kabuk değiştirdi. Ah bütün ekip. Saye'nin intikam planında yanında olan İlay, Aren ( ağlamayacağım), önce Sungur sonra Niran, Atay öğretmen, Asude... Hepsini inanılmaz sevdim. Ekip bu iş bittiğinde Saye'nin boşluğa düşeceğini düşünüyordu fakat o boşluğa ben düştüm.
Benim için inanılmaz tempolu bir yolculuktu. İnişleri ve çıkışları ile her bitti sandığımda yeniden başlayışı ile nefessiz bir yolculuktu. Ama şimdi sıra sizde. Saye ve Gaye ile tanışmaya var mısınız ?